Activiteiten verenigingen in Haspengouw

← Terug naar Tweede Wereldoorlog in Haspengouw

Organiseer je in 2021 een activiteit rond WO II of breng je een publicatie uit? Geef ons dan een seintje via [email protected] en wij verzamelen alle informatie op deze pagina.

Voor extra financiële ondersteuning kan je altijd gebruik maken van ons subsidiereglement.

 

Werkgroep WOII Martenslinde: De nacht van 16 op 17 april 1941 in Martenslinde

Lambert Loix schreef een boeiend verslag over zijn onderzoek naar het gecrashte vliegtuig. De publicatie kost 12 EUR en is via de auteur te verkrijgen.

Op 21 en 22 augustus 2021 organiseert Werkgroep WOII Martenslinde een herdenking n.a.v. het vliegtuigincident aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De nacht van 16 op 17 augustus 1941 in Martenslinde

Programma:
Zaterdag 21 augustus:

  • 14u: Misviering in de kerk van Martenslinde als herdenking aan de 5 Britse militairen die omkwamen toen hun bommenwerper crashte in het Hondsgat te Martenslinde
  • 14u45: Korte plechtigheid aan de gedenkplaat op het kerkhof
  • 15u: Receptie en opening tentoonstelling van foto’s, archiefmateriaal en opgegraven onderdelen van het vliegtuig, in zaal “De Linde” aan de kerk van Martenslinde

Zondag 22 augustus:

  • 14u – 17u: tentoonstelling

Inkom gratis. Doorlopend drank en hapjes te verkrijgen.

mde

‘Bilzen herdenkt’, een initiatief van alle Bilzerse verenigingen

‘Bilzen herdenkt’, een initatief onder impuls van Lin in het groen en Bilisium, vindt plaats van 8 tot en met 17 oktober in CC  De Kimpel. Meer informatie volgt later.

 

‘De steen 101’, een initiatief van Belgian Living History Association

Een stukje dorpsgeschiedenis omtrent het oorlogsmonument op het dorpsplein van Eigenbilzen.Een tentoonstelling over het wel en wee van dit pittoreske Haspengouws dorpje tijdens WO 1 en WO 2 . De verhalen tijdens deze oorlogen, aangevuld met tastbare bewijzen, relieken, oude foto’s, ooggetuigenverslagen en uniformen met uitrustingsstukken.

zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021 van 10.00 tot 17.00 uur  in zaal OC Hartenberg, Hartenberg 19, 3740 Eigenbilzen | Inkom : 3 euro

101

Museum Winter 1944: oorlogsverleden te voet, te fiets of met de auto

 

Museum Winter 1944 heeft een permanente tentoonstelling over de koude wintermaanden in 1944. Zij organiseren ook verschillende activiteiten rond Kerstmis en in het voorjaar. Daar komt vanaf 2021 een nieuw aanbod bij: een route die alle belangrijke oorlogsmomenten in Borlo en omgeving verbinden. Meer informatie over het museum en hun werking vind je op https://www.pachthof.com/oorlogsmuseum-winter-1944/

Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst: tentoonstelling WOII (UITGESTELD WEGENS CORONA, nieuwe datum nog niet gekend)

GOGRI bereidt een grote tentoonstelling voor over de lokale geschiedenis tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1944. Deze tentoonstelling vindt plaats in het museum Onder De Brug in Vroenhoven en opent begin mei 2020

 

Historische Kring Membruggen: Publicatie boek (+ randactiviteiten) over de crash van Amerikaans vliegtuig B17 op 16 november 1944 (UITGESTELD WEGENS CORONA)

De Historische Kring van Membruggen laat haar licht schijnen op de crash van een Amerikaans vliegtuig in 1944. Deze crash had een diepe impact op de lokale gemeenschappen. Met een publicatie, lezingen en wandelingen wil de Kring hier dan ook uitgebreid aandacht aan besteden. De activiteiten zijn gepland voor oktober 2020.

 

Heemkunde Brustem: Tentoonstelling De Duitse Nachtjacht te Brustem 1940-1944 (UITGESTELD WEGENS CORONA)

Heemkunde Brustem organiseert samen met Historisch Centrum Luchtmacht Sint-Truiden een tentoonstelling de Nachtjagers van Brustem.