Activiteiten verenigingen in Haspengouw

← Terug naar Tweede Wereldoorlog in Haspengouw

Organiseer je in 2020 of 2021 een activiteit rond WO II of breng je een publicatie uit? Geef ons dan een seintje via [email protected] of 011 70 18 30 en wij verzamelen alle informatie op deze pagina.

Voor extra financiële ondersteuning kan je altijd gebruik maken van ons subsidiereglement.

 

Lin in het groen: De nacht van 16 op 17 april 1941 in Martenslinde (UITGESTELD WEGENS CORONA)

 

Tijdens Erfgoeddag (26 april 2020) organiseert Lin in het groen een tentoonstelling en enkele lezingen over een accident dat gebeurde op het begin van de Tweede Wereldoorlog: een vliegtuig is toen neergestort. De betrokken piloten hebben een begrafenis en een mis gekregen in de lokale kerk. Wie dat waren en waarom ze zijn neergestort ontdek je op Erfgoeddag in Martenslinde.

Museum Winter 1944: oorlogsverleden te voet, te fiets of met de auto

 

Museum Winter 1944 heeft een permanente tentoonstelling over de koude wintermaanden in 1944. Zij organiseren ook verschillende activiteiten rond Kerstmis en in het voorjaar. Daar komt vanaf 2020 een nieuw aanbod bij: een route die alle belangrijke oorlogsmomenten in Borlo en omgeving verbinden. Meer informatie over het museum en hun werking vind je op https://www.pachthof.com/oorlogsmuseum-winter-1944/

Werkgroep WO I en WOII in Heers: Collectiedagen (AFGELAST WEGENS CORONA)

 

Net als bij hun WOI project, gaat deze werkgroep in Heers op zoek naar lokaal materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor organiseren ze een aantal collectiedagen. Wie foto’s, voorwerpen, documenten of verhalen heeft over de periode 1939 – 1945 is welkom. Alles wordt ingescand of gefotografeerd en je krijgt al je materiaal dadelijk terug mee naar huis. De collectiedagen zijn op:

  • Zondag 15 maart 2020 van 10.00 – 17.00 uur in het Buurthuis van Mechelen-Bovelingen.
  • Zaterdag 21 en zondag 22 maart van 10.00 – 17.00 uur in het buurthuis van Veulen.
  • Zondag 29 maart van 10.00 – 17.00 uur in het buurthuis van Vechmaal

Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst: tentoonstelling WOII (UITGESTELD WEGENS CORONA, nieuwe datum nog niet gekend)

GOGRI bereidt een grote tentoonstelling voor over de lokale geschiedenis tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1944. Deze tentoonstelling vindt plaats in het museum Onder De Brug in Vroenhoven en opent begin mei 2020

 

Historische Kring Membruggen: Publicatie boek (+ randactiviteiten) over de crash van Amerikaans vliegtuig B17 op 16 november 1944 (UITGESTELD WEGENS CORONA)

De Historische Kring van Membruggen laat haar licht schijnen op de crash van een Amerikaans vliegtuig in 1944. Deze crash had een diepe impact op de lokale gemeenschappen. Met een publicatie, lezingen en wandelingen wil de Kring hier dan ook uitgebreid aandacht aan besteden. De activiteiten zijn gepland voor oktober 2020.

Hasp-O Zuid: educatief herinneringsproject WOII

Hasp-O Zuid, een secundaire school voor buitengewoon onderwijs, is geselecteerd voor een herinneringsreis naar Auschwitz. Daarom gaan ze starten met een project rond WOII waarbij de lokale geschiedenis van Sint-Truiden een belangrijke plaats krijgt. Ze doen dit met excursies, aangepaste lesmappen, creatieve verwerkingen en een vredestocht.

 

ASR vzw: Lezing op 10 maart van Herman Van Goethem (AFGELAST WEGENS CORONA)

ASR vzw organiseert samen met de Orde van den Prince een interessante lezing. Herman van Goethem, rector van Universiteit Antwerpen en historicus, komt zijn publicatie ‘1942, het jaar van de stilte’ voorstellen. Vooraf inschrijven is niet nodig. Inkom bedraagt 5 euro en betaal je aan de kassa. Na de lezing wordt ook een drankje aangeboden. 10 maart om 19.30 uur in de academiezaal, Plankstraat 18 in Sint-Truiden.

 

Heemkunde Brustem: Tentoonstelling De Duitse Nachtjacht te Brustem 1940-1944 (AFGELAST WEGENS CORONA)

Heemkunde Brustem gaat samen met Historisch Centrum Luchtmacht Sint-Truiden een tentoonstelling organiseren op Erfgoeddag 2020 over de Nachtjagers van Brustem. Meer info volgt snel.