EHBD of Eerste Hulp Bij je Digitale werking

Erfgoed Haspengouw zet deze beleidsperiode specifiek in op het begeleiden van erfgoedverenigingen in haar gemeenten bij mogelijke digitale noden. De focus ligt daarbij voornamelijk op een duurzame digitale (archief)werking en hoogwaardige digitalisering van tweedimensionaal materiaal.

5 redenen om digitaal te gaan

  1. Zekerheid voor de toekomst: door te kiezen voor digitaal samenwerken, maak je alle waardevolle verzamelingen foto’s, documenten en artikels klaar voor een lange toekomst en betekenen crashende computers, onleesbare CD-rom’s geen onoverkomelijk drama.
  2. Goede investering: alle tijd die je als vereniging investeert in verzamelen, ordenen, onderzoeken is niet meer enkel voor je vereniging een troef maar is ook gemakkelijker beschikbaar voor andere geïnteresseerden. Bovendien kan een digitaal, geordend archief heel wat tijdswinst opleveren zodat je als vereniging energie kan steken in onderzoek, publicaties en activiteiten.
  3. Extra focus: bij het voorbereiden van je collectie/archief op een digitale toekomst wordt je als vereniging verplicht de denkoefening te maken waarop je als vereniging de focus wil leggen, wat voor jullie belangrijk is en wat jullie doel is. Dit kan je als vereniging frisse goesting geven om nieuwe of vergeten projecten op te pakken.
  4. Grotere zichtbaarheid: je wordt als vereniging zichtbaarder als je jezelf ook online presenteert of (een deel van) je archief online ontsluit en dat kan nieuwe leden aantrekken.
  5. Schatten ontdekken: bij het digitaliseren of ontsluiten stuit je misschien wel op vergeten schatten die verder onderzoek waard zijn.

Waar wacht je nog op?!

Mis je iets op deze pagina? Heb je zelf tips? Heb je expertise opgebouwd op digitaal vlak en ben je bereid je expertise te delen of breder in te zetten? An-Katrien hoort het graag!