Omdat ze hem gedood hebben

Categorie: Publicaties verenigingen

In deze publicatie brengen Jeannine en Ghislain Vanherle het verhaal van hun vader Mathieu, hun lange zoektocht naar zijn verleden. Ze koppelen zijn persoonlijke relaas (o.a. als verzetsstrijder en overlever van WO II) aan historische feiten en reflecteren over de impact van hun vaders ervaringen op de volgende generaties.

Lees meer →

Kortessem Wereldoorlog 1940-1945

Categorie: Publicaties verenigingen

Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Kortessemse deelgemeenten? Hoe beleefden de inwoners deze vijf verschrikkelijke jaren? Welke soldaten uit Kortessem sneuvelden aan het front?

Op deze en nog vele andere vragen geven de auteurs een uitgebreid antwoord. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kortessem.

Lees meer →

De nacht van 16 op 17 augustus 1941 in Martenslinde

Categorie: Publicaties verenigingen

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 verloren vijf jonge Britse militairen het leven toen hun bommenwerper crashte in het ‘Hondsgat’ te Martenslinde. Lambert Loix schreef een boeiend verslag over zijn onderzoek naar dit ongeluk. De publicatie kost 12 EUR en is via de auteur te verkrijgen.

Lees meer →

Tussen hoop en tranen

Categorie: Publicaties verenigingen

‘Tussen hoop en tranen. Echte verhalen van Hoeselaren over de Tweede Wereldoorlog’ bevat de verhalen over het dagelijkse leven tijdens de oorlog van verschillende Hoeselaren. Els Hellinx interviewde de getuigen en schreef hun verhalen neer in deze publicatie. Rijkelijk geïllustreerde herinneringen en getuigenissen.

Lees meer →

Hôessëlse Pôeskaffékës

Categorie: Publicaties verenigingen

Paul Achten bundelt in deze publicatie 80 cursiefjes. Het zijn korte, guitige volksverhaaltjes, volledig in het Hoeselts dialect geschreven, met een nostalgische herinnering. Elk cursiefje is geïllustreerd met een treffende foto of tekening. En dankzij de QR-codes kan je zelfs naar elk verhaaltje luisteren.

Lees meer →

De Kluis van Vrijhern. Verborgen parel – eeuwenoude stilte

Categorie: Publicaties verenigingen

De Geschiedkundige Studiegroep van Hoeselt geeft in deze publicatie een inkijk in een van de best bewaarde kluizen van ons land. Op basis van het rijke archief van de kluis wordt het verhaal verteld van de kluizenaars en de verschillende gebouwen. Een tijdslijn geeft mooi weer hoe de kluis evolueert doorheen de geschiedenis.

Lees meer →

Inspiratiegids Meerstemmig Erfgoed

Categorie: Publicaties Erfgoed Haspengouw

Deze inspiratiegids geeft vanuit verschillende perspectieven een inkijk in het resultaat van onze zoektocht. Daarbij werd gekozen voor treffende voorbeelden die generiek toepasbaar zijn ook in erfgoedorganisaties die niet rechtstreeks bij ons onderzoeksproject betrokken waren. Gratis te bestellen bij Erfgoed Haspengouw, eventuele verzendingskosten worden wel aangerekend.

Lees meer →

Onderzoeksgids voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Haspengouw

Categorie: Publicaties Erfgoed Haspengouw

Handige onderzoeksgids met per Haspengouwse gemeente een oplijsting van beschikbare bronnen over de Tweede Wereldoorlog. (meer…)

Lees meer →

Bewogen tijden deel II en III

Categorie: Publicaties verenigingen

Heemkunde Brustem heeft met ‘Bewogen tijden’ enkele mooie publicaties over het militaire verleden van Brustem. Je kan nu deel 2 en deel 3 aanschaffen tegen een voordelig tarief van 12 euro. Deel 2 handelt over Johannes Josephus Delveaux, een van de Belgische vrijwilligers, die eind 19e eeuw meeging op Mexico-expeditie. Het lijvige deel 3 handelt over de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer →

Geschiedenis van Kozen en Wijer

Categorie: Publicaties verenigingen

In een oud geschreven document uit 1218 wordt Kozen als Cusinus vermeld, en Wijer heeft in 1132 als naam Vilare. De eerst gekende Heer van Kozen en Wijer in 1288 was Franck van Wesemael; zijn kasteel stond waar nu nog het kasteel van Wijer ligt. Deze publicatie bundelt historische teksten over het ontstaan, het bestuur en het wel en wee in Kozen en Wijer.

Lees meer →