Publicatie REPRISE

Categorie: Publicaties Erfgoed Haspengouw

Tijdens het driejarig REPRISE-project hebben we veel informatie verzameld, vrolijke voorstellingen in beeld gebracht en verhalen van verenigingen opgetekend. We brengen dit allemaal samen in de REPRISE-publicatie.

Lees hem digitaal of bestel je eigen papieren exemplaar

Lees meer →

125 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Hoeselt

Categorie: Publicaties verenigingen

Rijkelijk geïllustreerde brochure over de 125-jarige geschiedenis van de KH Sint-Cecilia Hoeselt.

Lees meer →

De Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk in Veulen.

Categorie: Publicaties verenigingen

Rijkelijk geïllustreerde brochure van het onderzoek naar het orgel en de geschiedenis van de kerk van Veulen.

Onderzoek naar aanleiding van de restauratie en de feestelijke inspeling van het orgel op 28 augustus 2022.

Lees meer →

Bilzers woordenboek

Categorie: Publicaties verenigingen

Het dialect van Bilzen is er slecht aan toe. Met elke Bilzenaar die sterft verdwijnt een stukje erfgoed. Op zich geen drama, het is de natuurlijke gang van zaken en van mensen, ware het niet dat er zich in het verleden een breuk heeft voorgedaan in de overlevering van het Bilzers naar de volgende generaties. Dat maakt dat de toekomst van het Bilzers dialect er eerder somber uitziet. Toch heeft het nog levenskansen. Want Bilisium is de voorbije decennia doende geweest om het dialect van de oudste generaties Bilzerssprekers op te tekenen. Woordjes, uitdrukkingen, gezegden werden vlijtig en liefst uitputtend gesprokkeld, een Raad van Wijzen werd in het leven geroepen, de taal van de oude ambachten werd bevraagd, er is een ernstige poging gedaan om de geest en het taaleigen van ‘de Bilzenaar’ te vatten in … een woordenboek.

Dit titanenwerk is nog niet voltooid, maar deel 1 ervan kan alvast aan de openbaarheid worden prijsgegeven. Het beschrijft de woorden van A tot M en biedt naast de meer dan 12.000 trefwoorden een toelichting van de auteur Patrick Slechten en een grammaticale inleiding door André Vandoren.

Lees meer →

Onder de radar. Martenslinde-Rijkhoven-Kleine Spouwen – Grote Spouwen

Categorie: Publicaties verenigingen

Bundeling van lokale verhalen en gebeurtenissen uit WO II die opdoken tijdens en na de eerste publicatie van de Werkgroep.

Lees meer →

De Jeugdkapel. Boeiend verhaal van dorpstraditie en samenwerking

Lees meer →

Categorie: Publicaties verenigingen

De nieuwe brochure beschrijft een stukje erfgoed dat door vrijwel iedere Hoeselaar gekend is van één of andere wandeling of fietstochtje, de Jeugdkapel in de Hoêlstroat. Je leest er het relaas over het idee voor en de bouw van de kapel, nu meer dan 80 jaar geleden. De Hoeseltse afdeling van de Gezinsbond, die het in stand houden van de Jeugdkapel ter harte neemt, stelde de vraag aan de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep om deze publicatie samen te stellen aan de hand van haar documentatie en archief.

Lees meer →

Vijf jaar ‘Expo historische kaarten’ in bibliotheek De Kimpel Bilzen

Categorie: Publicaties verenigingen

Dit boek is een verslag van vijf jaar ‘Expo historische kaarten’ in de Bilzerse bibliotheek. Het vormt een terugblik voor bezoekers en andere geïnteresseerden. De 12 tentoonstellingen bevatten telkens origineel materiaal uit de privécollectie van Erik Van Hove over een bepaald aspect van de cartografie.

Lees meer →

Omdat ze hem gedood hebben

Categorie: Publicaties verenigingen

In deze publicatie brengen Jeannine en Ghislain Vanherle het verhaal van hun vader Mathieu, hun lange zoektocht naar zijn verleden. Ze koppelen zijn persoonlijke relaas (o.a. als verzetsstrijder en overlever van WO II) aan historische feiten en reflecteren over de impact van hun vaders ervaringen op de volgende generaties.

Lees meer →

Kortessem Wereldoorlog 1940-1945

Categorie: Publicaties verenigingen

Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Kortessemse deelgemeenten? Hoe beleefden de inwoners deze vijf verschrikkelijke jaren? Welke soldaten uit Kortessem sneuvelden aan het front?

Op deze en nog vele andere vragen geven de auteurs een uitgebreid antwoord. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kortessem.

Lees meer →

De nacht van 16 op 17 augustus 1941 in Martenslinde

Categorie: Publicaties verenigingen

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 verloren vijf jonge Britse militairen het leven toen hun bommenwerper crashte in het ‘Hondsgat’ te Martenslinde. Lambert Loix schreef een boeiend verslag over zijn onderzoek naar dit ongeluk. De publicatie kost 12 EUR en is via de auteur te verkrijgen.

Lees meer →