Erfgoedactiviteiten in Haspengouw

Haspengouwse erfgoedverenigingen zitten niet stil. Ze organiseren geregeld een interessante tentoonstelling, lezing, activiteit…

Wil je een activiteit van jouw vereniging hier zien verschijnen, bezorg ons dan de info en een afbeelding via info@erfgoedhaspengouw.be.

Tentoonstelling WO II: Locaties neergestorte vliegtuigen & Homing station USAAF Airbase Brustem

Wij geven toelichting over crashes van vliegtuigen op kortbij gelegen locaties en hun invloed ervan op de plaatselijke bevolking. Met een uitgebreide link naar het vliegveld Brustem dat na de bevrijding een “homing station” was van geallieerde vliegtuigen die in de problemen waren geraakt boven Duitsland.

We verduidelijken met maquettes, teksten, luchtfoto’s en foto’s uit onze archieven de impact op het dagelijkse leven in onze streek. Wat is er allemaal gebeurd en gedeeltelijk verborgen gebleven.

Een samenwerking van Heemkunde Brustem, Historisch Centrum Luchtmachtbasis Sint-Truiden en Trudo Modelbouwvereniging

Meer info

Tentoonstelling 25 jaar Heemkundige Kring Kortessem: de Geschiedenis van onze gemeente

m.m.v. meerdere Kortessemse socio-culturele verenigingen

Meer info

Lezing door Jonas Roelens om 19.30 uur in het Gallo-Romeins Museum.

Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt. Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden?

Gratis.
Inschrijven verplicht.

Meer info

Lezing door Jeroen Reyniers

In 2005 organiseerde Alden Biesen de expositie “Ridders en kastelen. Alden Biesen in Haspengouw“. Een klein maar fijn reliekschrijn uit de kerk van ’s Herenelderen (Tongeren) werd er getoond, maar er zijn nog vele vragen over dit haast onbekende object. Jozef Mertens ontdekte in 2005 dat er een Duitse schenker op het object is afgebeeld. Maar om wie gaat het? En is het wel degelijk een Duits reliekschrijn? De voorbije jaren deed onderzoeker Jeroen Reyniers kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek naar dit werk. Als eerste passeert hij langs Alden Biesen om de nieuwste resultaten van dit onderzoek voor te stellen.

Een organisatie van HiSAB

Meer info

Dr. Antoon Geukens komt naar eigen zeggen ‘als de Sint in het land is’ naar GOGRI om een voorstelling te geven over de stiefmoederlijk behandelde geschiedenis van het Graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik.  Die geschiedenis wordt noch behandeld in het Belgisch onderwijs, noch besproken in de Canon van Vlaanderen. De belangrijke historische gebeurtenissen, de kunst, de kunstenaars en andere beroemdheden uit onze regio komen uitgebreid aan bod.
Toon Geukens is naast dokter ook notoir Millenaar en onderzoeker van de geschiedenis van onze streek.

Meer info

 

 

Deze zes kerken van Kortessem vormen een belangrijk deel van ons cultureel en historisch erfgoed. Elke kerk heeft haar eigen unieke charme en verhaal. De gedreven fotografen van FotoGroep Kortessem hebben deze karakteristieke elementen vastgelegd in een reeks beklijvende  foto’s die de schoonheid en de geschiedenis van deze bijzondere locaties weerspiegelen.

Meer info

 

Vroenhoven lag van in het begin van de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie. Het dorp en zijn inwoners hadden veel te lijden onder het oorlogsgeweld. Wat gebeurde er echter in Vroenhoven in het najaar van 1944 en in de winter die erop volgde? Was alles koek en ei na de bevrijding?

Lezing door Marcel Bastiaens
Na deze lezing volgen de uitreiking van de Geschiedkundige Prijs van de gemeente Riemst en de nieuwjaarsreceptie.

Een organisatie van GOGRI

Meer info

Arnold Nivelle is stichtend lid van GOGRI. Een aantal jaren geleden verwierf hij het gekende en prachtige Hof van Eggertingen in Millen dat hij volledig en historisch verantwoord restaureerde.
Onlangs werd hij eigenaar van het Hof van Meerssen in Val-Meer. Als ervaren rot in het vak geeft hij ons uitleg over de restauratie van het Hof. Hij vertelt ons over zijn ervaringen tijdens het uitgebreid historisch onderzoek. ​Hij heeft het verder over de bouwers, de eigenaars, de pachters en hun onderlinge verhouding.

Een organisatie van GOGRI

Meer info

 

Rijksarchivaris Rombout Nijssen overloopt het interieur van de kerk van Riemst in de kerk van Riemst. Hij legt ons uit welke meubels er staan, waarom zij er zo uitzien en waarvoor zij gebruikt worden. Hij duidt wat er op de schilderijen en wandschilderingen te zien is. Hij vertelt wie en wat de beelden voorstellen, hij verduidelijkt de voorstellingen in de glasramen en geeft uitleg bij kelken, cibories, monstransen, kazuifels en andere voorwerpen in de kerk.

Een organisatie van GOGRI

Meer info