Kermisspel ‘Smoutebollen en Kermiskoers’

← Terug naar Erfgoededucatie

De dorpskermissen verdwijnen langzaam uit het het straatbeeld. En daarmee ook de vele verhalen, gebruiken en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven… Samen met vele andere Limburgse partners heeft Erfgoed Haspengouw zijn schouders onder het kermisproject gezet om zoveel mogelijk van deze boeiende geschiedenis te verzamelen. Het spel Smoutebollen en Kermiskoers. Van Zussen tot As laat je op een plezante manier met de kermissen van toen kennismaken.

www.kermis-in-limburg.be/kermisspel
is nu dé plek waar je alle info vindt over het spel, de verschillende filmpjes maar ook heel veel extra informatie over dorps- en wijkkermissen in Limburg, vroeger en nu. Niet alleen interessant voor in de klas maar ook voor een praatcafé in een woonzorgcentrum, bij je vereniging… 

Smoutebollen en kermiskoers. Van Zussen tot As is een nieuw spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar over de tradities, attracties en verhalen van Limburgse dorpskermissen. Niet enkel hetgeen gebeurde op de kermis zelf wordt onder de loep genomen, we kijken o.a. binnen in woonkamers, we bestuderen wat er in kermistijden zoal op het bord lag, welke spellen gespeeld werden op café en op het plein, welke vechtersbazen om welk meisje vochten en we luisteren ook mee naar de preek van mijnheer pastoor in kermistijden.

Erfgoed Haspengouw heeft elke Haspengouwse lagere school, elke bibliotheek en de gemeentelijke speelpleinwerking een gratis exemplaar van de speldoos bezorgd. We wensen jullie heel veel kermisspelplezier!

OVer het kermisspel: Versla met jouw klas baron Kris Von Domper!

 Je werkt samen met kermiskraamster Odette Pret om baron Kris Von Domper te verslaan. Hij wil alle dorpskermissen doen verdwijnen zodat iedereen naar zijn eigen grote kermis komt. Gelukkig biedt kermiskraamster Odette Pret weerstand. Zij wil dat de Limburgse dorpskermissen blijven bestaan. Het is het aan de spelers om samen met haar te vechten voor het  voortbestaan van de Limburgse dorpskermissen! Door de gebruiken, tradities en verhalen te verzamelen wordt het belang en het voortbestaan van de dorpskermissen verzekerd. Je verzamelt de informatie door kaartspelletjes en Vlaamse kermisspelletjes te winnen.

Ook op deze pagina vind je alle info om het spel te kunnen spelen.

  • De korte filmpjes dienen als introductie en als afronding van het spel.
  • In de handleiding vind je meer achtergrondinformatie over het ontstaan van kermissen.
  • Het spelmateriaal kan je zelf afdrukken of je kan een spel gratis uitlenen bij Erfgoed Haspengouw.
  • Heb je vragen ? Stuur een mail naar info@erfgoedhaspengouw.be

Het spel is samengesteld door een groep van professionele en vrijwillige erfgoedactoren, waaronder Erfgoed Haspengouw, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, het Limburgs Volkskundig Genootschap, Heemkunde Limburg en de gemeenten en steden Lanaken, Hasselt en Tongeren, de vele heemkundige kringen en is ontwikkeld door spelletjesexpert De Aanstokerij.