Voor wie?

Verenigingen, organisaties, scholen, vrijwilligers uit Haspengouw die een nieuw initiatief rond cultureel erfgoed opzetten. Onder ‘Haspengouw’ verstaan we de gemeenten Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Hoeselt, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden en Voeren, omdat die zijn aangesloten bij de projectvereniging Erfgoed Haspengouw.

Elk nieuw initiatief rond roerend of immaterieel cultureel erfgoed komt in aanmerking. Het bouwkundig en landschappelijk erfgoed hoort daar niet bij. Enkele voorbeelden: de restauratie van een waardevol schilderij, de publicatie van een studie over een lokaal geschiedkundig onderwerp, de promotie van lokale dialecten, gebruiken en gewoonten, inventarisatie van het kerkelijk patrimonium, een tentoonstelling in het kader van het plaatselijke erfgoed … en tal van andere mogelijkheden.

Erfgoed Haspengouw laat zich graag verrassen door jouw voorstel! 


Hoeveel bedraagt de subsidie en hoe kunnen we die aanvragen?

In 2021 start een nieuwe beleidsperiode. Het maximale bedrag, de indiendata en het reglement worden einde november geplaatst op deze site. Inspiratie nodig? Bekijk hier de aanvragen van vorige jaren:

Aanvragen maart 2015

Aanvragen oktober 2015

Aanvragen februari 2016

Aanvragen oktober 2016

Aanvragen februari 2017

Aanvragen oktober 2017

Aanvragen februari 2018

Aanvragen oktober 2018

Aanvragen februari 2019

Aanvragen oktober 2019

Aanvragen februari 2020

De Projectvereniging Erfgoed Haspengouw hecht er het grootste belang aan dat de geschiedenis van Haspengouw zo volledig mogelijk bewaard en ontsloten wordt voor volgende generaties.

Om het onderzoek naar die geschiedenis te stimuleren, voorziet Erfgoed Haspengouw jaarlijks 5 beurzen van 300 euro voor studenten die hun bachelor- of masterproef schrijven over thema’s waarover de projectvereniging een onderzoeksgids heeft uitgegeven of over nieuw onderzoek naar Haspengouws cultureel erfgoed.

Wat?

  • kies voor een Haspengouws onderzoeksthema voor je eindwerk
  • gebruik indien mogelijk één van de onderzoeksgidsen van Erfgoed Haspengouw als basis
  • wees er als de kippen bij om de toelage binnen te halen, want op = op!

Hoe?
Lees aandachtig het toelagereglement.
Vul je aanvraagformulier in en bezorg het ons.