Kapelletjes in Vlaanderen (PARCUM)

← Terug naar Projecten

Wist je dat er in Vlaanderen meer dan 15.000 kapelletjes te vinden zijn? Ze zijn belangrijk erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met bijzondere tradities en verhalen. Helaas dreigt deze kennis verloren te gaan. Daarom lanceren we het platform ‘Kapelletjes in Vlaanderen’. Op www.kapelletjes.be kan iedereen kapellen inventariseren en inspiratie vinden om tradities te behouden. Zo zorgen we samen voor het behoud van deze bijzondere monumentjes en de verhalen die erachter schuilen.

Iedereen inventariseert

Het inventariseren van kapellen is niet nieuw, maar die kennis is versnipperd. Bovendien ligt de nadruk vaak op het bouwkundige, en blijft het roerend en immaterieel erfgoed in verhouding onderbelicht.

Daarom kan je vandaag terecht op www.kapelletjes.be, dé referentiewebsite waarop we iedereen uitnodigen om kapellen te inventariseren. De uitgelezen kans om bestaande inventarissen onder de loep te nemen en op één centrale plaats in te voeren, of om nieuwe informatie in te geven. Zo is deze schat aan kennis voor iedereen raadpleegbaar.

Inspiratie voor iedereen

Het platform bevat eveneens een inspiratiegids, bedoeld om lokale organisaties, verenigingen en personen te ondersteunen bij het verderzetten van tradities of het herlanceren ervan. Dit digitaal overzicht bevat inspirerende initiatieven en praktische tips:  hoe ga je aan de slag, met wie kan je samenwerken, waar kan je terecht voor ondersteuning.

Kapel gezocht: 15.000 verhalen in beweging

Daarnaast is ook het boek ‘Kapel gezocht’ verkrijgbaar. Met ongekende schoonheid leggen auteur en fotograaf het vertederende fenomeen van de kapel vast. Welke plek krijgen ze in ons landschap? Welke verhalen en tradities kleuren dit erfgoed? Met prachtige foto’s van Myriam Rispens en duiding door auteur en meesterverteller Rik Van Puymbroeck. Kapel gezocht daagt je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar de kapel in je buurt.

Meer info: www.kapelletjes.be