Neem de draad op in het Begijnhof van Sint-Truiden

← Terug naar ACT GouwGoed

Toen abt Willem van Rijckel rond 1250 in de schaduw van de Trudo-abdij een begijnhof wou stichten, vond hij geen plaats meer binnen de stadsmuren. Op een nacht zag hij in een droom een jong meisje met een klos garen, gevolgd door een schaapje, meermaals over een beek springen. Driemaal liep zij rond een plek en bakende met haar “zijden draad” een gebied af ten noorden van de stadsmuren, langs de Cicindriabeek. Het kapittel van de abdij ging akkoord om daar het nieuwe begijnhof op te richten. De kerk werd toegewijd aan de H. Agnes, die steeds met een lammetje wordt afgebeeld.

 

Vandaag beweegt er opnieuw iets in de Festraetsstudio op het begijnhof van Sint-Truiden. Het erfgoedproject Act Gouwgoed blaast een van de parels van Haspengouw nieuw leven in. Daarvoor kunnen we jouw hulp gebruiken: kom mee spinnen! (Nee, niet op de fiets, maar wel met wol.)  Als ode aan het meisje met de klos en aan de H. Agnes spint Act Gouwgoed een kilometerslange draad. Deze spannen we tijdens een performance opnieuw rondom het begijnhof.  In de Festraetsstudio brengen we spintollen en spinnewielen van Belgische en van Finse makelij samen. Sinikka, Fins textieldocente, heeft alvast de eerste meters gesponnen. Extra handen zijn echter nodig!

 

Wist je trouwens dat begin vorige eeuw ook vaak mannen aan het spinnewiel zaten? Elke dinsdagnamiddag van 14 tot 16 uur zijn zowel spinners als spinsters hartelijk welkom  in de Festraetsstudio op het Begijnhof van Sint-Truiden. Spinnewielen en gewassen wol staan klaar. Lang geleden dat je nog gesponnen hebt en wil je de draad terug oppikken? Of leer je graag spinnen? Sinikka helpt je op weg!

Heb je zelf een spinnewiel of onderdelen ervan? Of oude foto’s van spinners of verhalen over spinners in je familie? Breng ze gerust mee.

 

Deelname is gratis, bevestig wel even je deelname via  info@erfgoedhaspengouw.be

 

Deze “spin-actie” is een onderdeel van Act Gouwgoed, een nieuw creatief erfgoedproject van Erfgoed Haspengouw in samenwerking met de kunstenorganisatie w wh at* en het Begijnhof Buurtcomité.