Webinar ‘Aan de slag met je verenigingsarchief’

← Terug naar Erfgoedzorgtraject

Uit de grote verenigingsbevraging hebben we onthouden dat veel verenigingen concrete vragen hebben rond het materiaal dat ze de voorbije decennia hebben verzameld. Voor antwoorden op die vragen zijn op zoek naar extra informatie in de vorm van een vorming, een brochure, praktische tips en methodieken om zelf toe te passen…

Met deze digitale vorming proberen we hieraan alvast tegemoet te komen. Mariet Calsius en Elias Feys van Cemper nemen je tijdens vijf digitale lessen van twee uur mee in de wondere wereld van verenigingsarchief en erfgoedzorg en zetten je op weg met praktische tips om dit binnen je eigen vereniging toe te passen.

TIP: JE KAN DE WEBINARS HERBEKIJKEN OP DE PAGINA ‘KIJKEN’

  • 28 februari 2022: Duiken in je archief en erfgoed
    Zorg dragen voor je erfgoed start bij de vraag waarom je het wilt bewaren. Welke erfgoed je vereniging heeft, is een volgende vraag. Waar wordt het bewaard? Moeten we alles bewaren? Hoe beginnen we daaraan
  • 28 maart 2022: Digitaal en gedigitaliseerd verenigingsarchief
    “We hebben geen archief meer, alles is digitaal.” “Kunnen we niet alles digitaliseren?” Helaas is het hiermee niet opgelost. Wat is het digitaal archief van je vereniging en wat moet er gebeuren om het duurzaam te bewaren? Waarmee hou je best rekening als je het analoge archiefmateriaal wilt omzetten?
  • 25 april 2022: Presenteren van je erfgoed
    Hoe kan je je erfgoed kenbaar maken? Welke platformen kunnen we hierbij gebruiken? Mag je zomaar alles online zetten?
  • 23 mei 2022: Immaterieel erfgoed versus het verhaal van je vereniging
    Je vereniging draagt heel wat verhalen mee die niet in verslagen of foto’s zijn vast te leggen en als amateurvereniging zet je ook een zekere traditie voort. Waarom doen we dat? Hoe kunnen we dat doorgeven aan een volgende generatie?
  • 20 juni 2022: Archief en erfgoedcollecties: nood aan inventaris?
    Is het nodig om een gedetailleerde beschrijving/inventaris van je archief te maken? Hoe pak je dat aan?