Jozef Mertens, Machtige ridders, burgerlijke herders. De Duitse Orde en haar priesters in het land van Maas en Rijn (1220-1800), Bilzen 2022, ca. 420 p. – ISBN 978-90-9035768-3

De Duitse Orde telde niet alleen adellijke ridders, maar ook burgerlijke priesters in haar rangen, vaak afkomstig uit plaatselijke families. In de parochies stonden die in voor de zielzorg, in de commanderijen namen ze de religieuze verplichtingen op zich en door hun geletterdheid tevens het administratieve beheer.

Op basis van bronnen evoceert historicus Jef Mertens een vergeten groep van 500 geestelijken van de Duitse Orde, tussen 1220 en 1800 werkzaam in het huidige Limburg, Vlaams- en Noord-Brabant, de omgeving van Maastricht en het Rijnland. Tegelijk wordt die groep geplaatst in relatie tot de ridders; tot de uitbouw van de provincie Biesen en van de landcommanderijen Alden Biesen (Bilzen) en Nieuwen Biesen (Maastricht); tot de strijd tegen andersgelovigen; tot het adellijk leven in het eldorado dat Biesen uiteindelijk geworden was enz.

Praktisch:

Je kan het boek kopen in het Infokantoor van de landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen voor de prijs van € 30.

Stuur hiervoor een mailtje naar pat.vincent@vlaanderen.be als je liever het boek toegezonden krijgt (aankoop- en portkosten).