Voerense lekkernij: de kersenpannenkoek

← Terug naar #kleingelukske met Haspengouwse twist

Jean Duijssens van Voeren bezorgde ons deze Haspengouwse lekkernij.

Een lekkernij met Haspengouwse twist is zeker de Voerense ‘kersenpannenkoek’. Dit is pannenkoek met kleine zoete kersen namelijk de ‘Abesse de Mouland’. Een kleine zwarte zoete getroste kers die een mutant is van de Eijsdense Basterdikke of Bastaarddikke kers.
Je kan de pannenkoeken op twee manieren maken. De meest smakelijke pannenkoek volgens Jean is deze waarbij de kersen niet op de pannenkoek liggen maar waarbij de kersen bij het bakproces op het deeg worden verdeeld bij aanvang van het bakken. Door het deeg te maken met zelfrijzend bakmeel wordt de koek dikker en verdwijnen de kersen in de pannenkoek. Dan wordt de koek gedraaid zodat de kersen door de warmte verder hun smaak kunnen prijsgeven aan de deeg.  Voor het serveren er een laagje poedersuikerop strooien maakt het smaakpareltje af.

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van ‘s-Gravenvoeren en nadien het Gemengd zangkoor Mulingia van Moelingen hebben deze heerlijk geurende pannenkoeken decennia lang gaan bakken op de jaarlijkse Dag van de Kers in Rijkel. Intussen heeft dit culinair pareltje in een groot deel van Haspengouw een zodanige bekendheid verworven dat het ter plaatse bakken nauwelijks bij te houden is.

Een ideaal vieruurtje in de kersentijd.