Ontdek de digitale collectie parochiebladen KADOC-KU Leuven

← Terug naar Lezen

KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven, biedt online digitale kopieën aan van de nationale en diocesane pagina’s van parochiebladen in het bezit van de KADOC-erfgoedbibliotheek. Daarnaast worden elders bewaarde lokale parochiebladen (volledig lokale uitgaven of lokale pagina’s van Kerk en Leven en voorgangers) systematisch gescand en toegevoegd aan de digitale collectie, waar ze full-text doorzoekbaar zijn. Dankzij een goede samenwerking met Erfgoed Haspengouw gebeurde dit al voor heel wat Zuid-Limburgse collecties.

Heb je nog vragen bij het zoeken in de digitale collectie parochiebladen van KADOC? Beschik je zelf over een collectie lokale parochiebladen en wil je die graag laten digitaliseren? Aarzel dan niet om te mailen naar info.kadoc@kuleuven.be!

Via de online collectiepresentatie krijg je snel een overzicht van de digitaal beschikbare parochiebladen:

Via de knop Parochieblad, lokale pagina’s en lokale uitgaven kan je doorklikken naar lokale uitgaven en pagina’s, geordend per (fusie)gemeente. Voor het werkingsgebied van Erfgoed Haspengouw gaat het om:

1. Titels opzoeken en doorbladeren via de online collectiepresentatie

Via de online collectiepresentatie krijg je snel een overzicht van de digitaal beschikbare parochiebladen:

Wanneer je op een kadertje ‘Tijdschrift’ doorklikt op een concrete titel, word je doorverwezen naar de catalogus Limo. Je ziet daar een vermelding ‘KADOC Library KYE(nummer van de titel) beschikbaar bij: Teneo’. Door te klikken op de link ‘Teneo’ kom je in het digitaal depot, waar je de scans kan raadplegen.

Je ziet in eerste instantie een overzicht van de beschikbare jaargangen. Door rechts van een jaargang op ‘Open’ te klikken, krijgt je een overzicht van de beschikbare nummers voor die jaargang. Door rechts van een nummer op ‘View’ te klikken bereik je de scan. Je kan die indien gewenst downloaden of afdrukken via de knoppen rechtsboven de scan. Je kan ook zoeken op specifieke woorden in de scan door de toetsten Ctrl en F tegelijk in te duwen op je toetsenbord. Er verschijnt dan rechts bovenaan een kader waarin je een zoekterm ingeeft. Als je op enter drukt wordt het eerste zoekresultaat opgelicht in de scan. Nog eens enter brengt je naar het tweede zoekresultaat enzovoort.

 2. De volledige digitale collectie parochiebladen full-text doorzoeken 

Om de teksten van de digitaal beschikbare parochiebladen volledig te doorzoeken, surf je naar de KADOC-catalogus in Limo. In de zoekbox typ je de termen waarop je wil zoeken (bv. een persoonsnaam, een plaatsnaam, de naam van een organisatie, …). Je klikt op enter om je zoekactie te starten.

Zodra de lijst met zoekresultaten verschijnt, kan je die beperken tot de digitale collectie parochiebladen. Dat doe je door in het onderdeel ‘Bron’ in de linkerkolom te klikken op ‘Parochiebladen/Kerk en Leven’. Via de linkerkolom kan je het zoekresultaat eventueel nog verder filteren, bijvoorbeeld op jaartal.

Om een parochieblad te raadplegen, klik je op de groene link ‘Online toegang’ onder het zoekresultaat. Vervolgens krijg je de scan te zien. Je kan die indien gewenst downloaden of afdrukken via de knoppen rechtsboven de scan. Je kan ook zoeken op specifieke woorden in de scan door de toetsten Ctrl en F tegelijk in te duwen op je toetsenbord. Er verschijnt dan rechts bovenaan een kader waarin je een zoekterm ingeeft. Als je op enter drukt wordt het eerste zoekresultaat opgelicht in de scan. Nog eens enter brengt je naar het tweede zoekresultaat enzovoort.