Nacht van het religieus erfgoed 2024

← Terug naar Religieus cultureel erfgoed

Na een geslaagde editie vorig jaar, strijken we dit jaar neer in de Sint-Mauritiuskerk van Bilzen voor een nieuwe Nacht van het Religieus Erfgoed op donderdag 27 juni.

Opnieuw belichten we enkele interessante facetten van religieus erfgoed aan de hand van korte activiteiten. Een nieuwe editie betekent nieuwe onderwerpen en andere gastsprekers. Dit alles in het decor van de Sint-Mauritiuskerk, het 17de-eeuws stadhuis en de dekenij.

Na afloop heffen we samen het glas op een mooie erfgoedzomer.

Deelname is gratis, inschrijven (onderaan deze pagina) verplicht. Je kan in de namiddag ook nog een workshop (Kerkelijk) Zilver poetsen volgen (daarvoor moet je apart inschrijven).

Deze thema’s komen aan bod:

 • Het belang van Plantin-Moretus in de drukkunst van missalenZanna Van Loon (Museum Plantin-Moretus)
  Reeds in de 16de eeuw had de indrukwekkende uitgeversfamilie het druk- en verkoopmonopolie van missalen, brevieren en getijdenboeken in de gebieden onder Spaans gezag. Ook in onze Haspengouwse kerken zijn een aantal prachtige exemplaren te vinden waarvan er enkele zullen worden tentoongesteld en toegelicht.
 • Heraldiek in kunstwerken en op grafstenenprof. em. dr. Luc Duerloo (Universiteit Antwerpen)
  Wapenkunde ontstond oorspronkelijk om uitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen. Later werd het een exclusief domein van de adel, abten en bisschoppen. Met Alden Biesen om de hoek zijn er ook enkele opmerkelijke voorbeelden te vinden in de hoofdkerk van Bilzen.
 • De woelige geschiedenis van laatgotische beeldhouwkunst in HaspengouwJan Klinckaert (PARCUM)
  Het uitblijven van de Beeldenstorm (1566) in onze regio zorgt ervoor dat we vandaag nog prachtige middeleeuwse beeldhouwwerken kunnen bewonderen in onze parochiekerken. Wat maakt de vormentaal van deze beelden zo uniek? Je kan in Bilzen enkele voorbeelden van dichtbij bekijken.
 • Liturgische gebruiken die we al lang vergeten zijndr. Samuel Goyvaerts (Universiteit Tilburg)
  Canontafels, godslampen, collecteschalen of ambo’s. In elke kerk bevinden zich heel wat religieuze objecten waarvan de betekenis eigenlijk niet meer in ons collectief geheugen zit. Herontdek het liturgisch gebruik van enkele objecten.

Praktisch

Waar: Sint-Mauritiuskerk, Markt 41 Bilzen
Wanneer: donderdag 27 juni, ontvangst vanaf 19.00 uur
Parkeren in de buurt en rolstoeltoegankelijk (behalve het Oud Stadhuis).

Meer info: laura.mathijs@erfgoedhaspengouw.be of 011 70 18 30

Nacht van het Religieus Erfgoed 2024

Fijn dat je wil deelnemen aan de Nacht van het Religieus Erfgoed op donderdag 27 juni 2024 in Bilzen.

 

Registratieinfo