Programma Erfgoeddag in Haspengouw

Blijf bij de les, op Erfgoeddag in Haspengouw

Naar school gaan: een ervaring die jong en oud delen. Het klaslokaal, de leerkrachten, de verschillende vakken, het schoolregime, straffen, rapporten, schooluitstappen, spelen op de speelplaats… Het was er allemaal, 75 jaar, 50 jaar geleden en vandaag. De oude schooltjes in Haspengouw spreken tot de verbeelding en roepen herinneringen op, zoveel is duidelijk.  Het zijn uitgelezen plekken om het verleden te herbeleven. En wat meer is, (groot)ouders en (klein)kinderen kunnen er samen op ontdekking om verhalen van vroeger en nu met elkaar te delen. Het aanbod is breed en spreekt vele facetten van schoolerfgoed aan.

Op oude schoolbanken

Enkele heemkundekringen uit Nieuwerkerken, Bilzen en Sint-Truiden gingen op zoek naar oud schoolmeubilair, didactische platen, landkaarten, meet- en schrijfgerief, schriften en schoolboeken om het schoolleven van toen tot leven te wekken. Op Erfgoeddag mogen bezoekers weer plaats nemen op de schoolbanken. Waar diende dat ‘gat in de bank’ ook alweer voor? Hoe zag België er in die jaren op een landkaart uit? Wat weet je nog van die éne strenge juf of meester? Van de deugnieterijen in de klas? En hoe werd je gestraft als je het te bont maakte?
In Nieuwerkerken kunnen kinderen op de foto als schoolkinderen van 70 jaar geleden. In Riemst doen de bezoekers tijdens een gezinsfietstocht niet één maar zelfs vier schooltjes aan. Daar voeren ze opdrachten uit en doen ze verschillende interactieve activiteiten. Wie weet levert de wedstrijd meer op dan een ‘goed diploma’? In Sint-Truiden laat museum DE MINDERE dan weer een licht schijnen op het schoolmateriaal van de ‘gewijde geschiedenis’ en in de abdij ontdekken bezoekers getuigenissen over het schoolleven van de jaren ’50, ’60 en ’70 in de unieke seminariebibliotheek. In Bilzen vertellen bijzondere Bilzerse voorwerpen opmerkelijke verhalen en spelen jong en oud samen spelletjes van vroeger in de ‘Tijdscapsule’.

Het belooft alvast een nostalgische dag te worden op 24 april…

KLIK OP HET CAMPAGNEBEELD VAN ERFGOEDDAG EN ONTDEK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA IN HASPENGOUW. VEEL ERFGOEDDAGPLEZIER!