CoDE-x (Collectie Datasets Erfgoedpraktijken) is de naam van een pilootproject rond het vindbaar en doorzoekbaar maken van kwetsbare onderzoeksdatasets van erfgoedvrijwilligers doorheen Vlaanderen. Omwille van verschillende redenen (slechte bewaargeving, digitale uitdagingen, vergrijzing etc.) gaat hun eigen onderzoek vaak verloren. Bovendien is er nergens een databank waarin de informatie van erfgoedvrijwilligers kan geregistreerd en ontsloten worden. CoDE-x zal een witte gids worden waar eigenaars van een dataset hun onderzoek eenvoudig kunnen registreren en waar geïnteresseerden vlot kunnen vinden waar zich welke dataset bevindt.

Maak kennis met CoDE-x.

Een databank is pas een bruikbaar instrument als hij voldoende data bezit en wijd bekend is. Daarom gaat Erfgoed Haspengouw de uitdaging aan om tegen 1 juli ten minste 50 Haspengouwse datasets te beschrijven in CoDE-x.

Daarvoor rekenen we op jou!

Zonder dat je het misschien beseft, bezit jij of je erfgoedvereniging een schat aan datasets. Door ze te beschrijven in CoDE-x laat je ook anderen weten waar ze deze waardevolle informatie kunnen vinden.

Weet je niet goed waar te beginnen of heb je vragen? Stuur An-Katrien een mailtje.