Van het Moêderhaus naar de Kaplenaai

Heemkring Bilisium uit Bilzen verhuist. Elf jaar lang was de kring ondergebracht in het oud-hospitaal, méér bepaald in het moederhuis. Nog tegen het eind van het jaar trekt Bilisium naar de Kaplenaai, de vroegere kapelanij hartje Bilzen. “Een lang gekoesterde droom gaat in vervulling”, vertrouwt Frans Maurissen (79), voorzitter van de heemkring en al 51 jaar lid van de vereniging, ons toe “We wilden in het centrum van de stad zitten, en dat is ons nu met ondersteuning van het stadsbestuur gelukt.”

 

Zekerheid

Het gaat om een noodgedwongen verhuis, zo blijkt. Het oud-hospitaal gaat tegen de grond  waardoor de heemkring op straat komt te staan. “We moesten op zoek naar een nieuwe thuis”, licht de voorzitter toe. Na een zoektocht van dik een half jaar kwam Johan Sauwens, burgemeester van Groot-Bilzen, met de Kaplenaai als nieuw onderkomen op de proppen. “We hebben van de stad een contract voor onbepaalde duur bekomen zodat we eindelijk zeker zijn van een vaste plek voor onze kring”, stelt Frans Maurissen. “Bovendien kregen we van de stad een budget van 20.000 euro voor de renovatie van de Kaplenaai.”

 

Operatie verhuis

Toch hebben leden en sympathisanten van Bilisium de handen uit de mouwen gestoken om de 10 kamers in de Kaplenaai in te richten. “De stad deed de schilderwerken, wij installeerden nieuw sanitair. We legden nieuwe vloeren en vernieuwden de elektrische leidingen. Ook de verlichting in de lokalen is door ons aangebracht.” Tien kamers, ruimte zat? “We hebben minder ruimte dan in het oud-hospitaal”, aldus de president van Bilisium. “In de Kaplenaai is het kwestie om efficiënt met de ruimte om te gaan. En het is nodig om kritisch om te gaan met toekomstig heemkundig materiaal dat ons wordt aangeboden”. Er wacht de heemkring een grote verhuisoperatie? “Dat klopt”, beklemtoont de voorzitter. “Met zo’n 20 vrijwilligers gaan we de klus klaren. We moeten ruim 100 meter papieren archief verhuizen alsook 40.000 foto’s en een paar honderd historisch waardevolle voorwerpen.” Verspreid over drie verdiepingen zal de Kaplenaai een bibliotheek met leeszaal, een documenten- en foto-archief tellen. Vervolgens zijn nog kamers klaargemaakt voor het opslaan van een archief over het vervlogen Jazz Bilzen, voor het etaleren van voorwerpen en het uitstallen van 50 vlaggen van allerhande verenigingen uit Groot-Bilzen. Heemkring Bilisium doet een oproep naar personen die lid willen worden. Hiervoor kunnen ze mailen naar [email protected]

 

Xavier Lenaers