In samenwerking met de Stroopfabriek in Borgloon en Erfgoed Haspengouw onderzoekt CAG de fruitige geschiedenis van Haspengouw in het project ‘Fruit (erf)goed bewaard!’ We verzamelen objecten, verhalen en getuigenissen over de fruitteelt in de streek, uit de periode na 1960. Met deze kleurrijke inzichten kunnen we het Fruitbelevingscentrum in de Stroopfabriek een update geven.

Een tot nu toe onderbelicht aspect in ons verhaal is het immaterieel fruiterfgoed uit de streek: de fruitreuzen, fruitoogstfeesten, bloesemzegeningen, kerstveilingen, aardbei- en kersdagen… Heb jij mooie herinneringen aan de fruitige tradities uit Haspengouw en wil je die met ons delen? Neem contact op met projectmedewerker Liesbeth of Katrien van de Stroopfabriek en we beluisteren met veel plezier je feestelijk fruitverhaal.

Lees meer over het project

De fruitreuzen Kraker, Kernielse, Capucientje en Bigareau tijdens de stoet van de Fruitoogstfeesten in Sint-Truiden, ca. 1960-1970 (Fotocollectie Marie-Louise Schiemsky-Paternotte, fotograaf onbekend).