Tijdens Bake Off Haspengouw op 10 september 2023 noteerden we Haspengouwse taartverhalen en geslaagde recepten, en de fijne (familie)tradities.

Eén van de bakkers was Vera. Ze vertelt:

Mijn interesse voor bakken is waarschijnlijk ontstaan tijdens de vakantiedagen bij mijn grootvader. Hij bakte steeds zelf brood en taart. Als kind mocht ik soms helpen met brood bakken. Zelf vond ik dat een hele fijne bezigheid, handen wassen en dan helemaal vol deeg hangen. Ik mocht eerst mee de houtoven, die in een apart stalletje stond, aansteken. Met enkele oude kranten en fijn hout beginnen, gevolgd door grote blokken hout. 

Mijn grootvader ( “pa”) maakte alle 14 dagen 5 grote broden in zijn keuken. In een lichtblauw oud kinderbadje, op 2 keukenstoelen gezet, mengde hij alle ingrediënten samen. Het was zuurdesembrood.  In zijn kelder stond er altijd een deeltje deeg dat voor de volgende bak moest dienen. Het deeg kneden (5 broden) was zwaar om te doen. Verder bakte hij in de zomer taarten van gistdeeg met verse kersen of pruimen uit de eigen, nabij gelegen weide met fruitbomen. Zo kon de ganse familie, die op zondagavond op  bezoek kwam, genieten. Tijdens de herfst- en wintermaanden werd het fruit vervangen door een droge taart. 

Het brood van pa viel ook bij andere in de smaak. Als mijnheer pastoor eens op bezoek kwam voor een babbel ( meestal op vrijdagnamiddag) kreeg hij een brood mee. Ook het snijden van het brood vond ik als kind boeiend. Hij maakte eerst met een groot broodmes een kruisteken op de onderkant van het brood.  Dan hield hij het tegen hem aan en sneed een dikke sneden af. Het brood smaakte anders dan thuis ( gewoon wit brood van de bakker), zwaarder en vaster van structuur maar lekker. Soms kregen we een centje, dan mocht ik op de hoek van de straat iets uit ” de sjiekenbak” halen. Dat was feest. 

Toen voor mijn grootvader het bakken van brood te zwaar werd (heeft dit gedaan tot hij 76 jaar was), begon ik thuis voor hem brood te bakken.  Nu alles in de keukenrobot, 2 broodjes per week, grof meergranen. 

Mijn liefde voor het bakken  heb ik waarschijnlijk van hem  gekregen.   

Nu bak ik regelmatig taarten, koekjes, crumbles… Bij verjaardagen is er steeds vers gebak. Een klassieker die ik al meer dan 30 jaar bak en nog steeds favoriet is bij velen is de sachertorte. 

Bekijk het filmpje en ontdek het recept van haar heerlijke pruimentaart.