Breuken in het stadhuis – detailfoto’s

1 - Hendrik Quaetperdts

Hendrik Quaetperdts schoot in 1733 in Rijkel de hoofdvogel. De gilde betaalde de helft van zijn zilverplaatje. Opschrift: Henricus Quaetperts coninck tot Rykel. De camer geft de helft van de scakel.

2 - Detail plaatje van Hendrik Quaetperdts

Detail van de gegraveerde Sint-Sebastiaan op het plaatje van Hendrik Quaetperdts in 1733.

3 - Meesterteken Francis Stijnen

Meesterteken van Francis Stijnen (1697-1749), Sint-Truidens zilversmid.

4 - Tweede plaatje Quaetperdts

In 1738 schoot Quaetperdts zich opnieuw tot koning in Rijkel en bestelde een tweede plaat bij Francis Stijnen. Opschrift: Hendricus Quaetperdts de tweede rijse coninck tot Ryckel 1738.

5 - Vogel Jesseren

In Jesseren is de vogel of papegaai van gestampt plaatzilver, bijgevolg licht van gewicht en niet bepaald een kunstwerk.

6 - Oudste zilverplaatje Jesseren

Het oudste jaartal op een zilverplaatje van de breuk te Jesseren is 1778. Opschrift: Vincent Baerst Catrin Gessens: Coninck van de kamer van Esteren.

7 - Jongste zilverplaatje Jesseren

Het jongste jaartal op een zilverplaatje van de breuk te Jesseren is 1846. Opschrift: A. Langenaken Konink Iesteren 1846. Meestermerk: H+V in rechthoekige inslag (onderaan gemerkt).

8 - Niet-zilveren plaatje

Er werden tot het midden van vorige eeuw plaatjes gemaakt voor breuken, maar dan niet van zilver. Voorbeeld op de breuk van Jesseren, met opschrift: C. Delvaux C. Guisson Koning en Koningin 1876.

9 - Detail I.D.

Detail van de initialen I.D, allicht Luiks.

10 - G. Lamot M.C. Brand

Het plaatje gemerkt door I.D behoort tot G. Lamot M.C. Brand koning van Jesseren in 1813.

11 - Vogel Rijkel

In Rijkel mag de vogel een prachtstuk heten, zwaar aan edelmetaal, goed gedreven en gegraveerd.

12 - Detail vogel Rijkel

De ogen van de vogel in Rijkel zijn ingezet met kralen van gekleurd glas.

13 - Oudste zilverplaatje Rijkel

Het oudste zilverplaatje in Rijkel is 1713 gedateerd. Opschrift: Ioannes Sweldens coninck Marie Meers A°1713.

14 - Confreiri van Ryckel

Opschrift: Confreiri van Ryckel A° 1713.

15 - Ster van Rijkel

De ster van Rijkel draagt het jaartal 1779, maar werd vervaardigd door Liebrecht Beyns (°1692) die in 1723 overleed.

16 - Detail ster van Rijkel

Op de achterzijde van de ster is het – moeilijk leesbaar – meesterteken van Liebrecht Beyns (1692-1723) terug te vinden.

17 - Pieter Ulens

Onder andere het plaatje met het jaartal 1859 werd vervaardigd door Pieter Ulens die in 1856 overleed. Opschrift: G. Petitjean koning van Rykelen 1859.

18 - Meesterteken Pieter Ulens

Meesterteken van Pieter Ulens (1778-1856): P en U gescheiden door een pijl. Sint-Truidens zilversmid.

19 - Oorspronkelijk ex voto plaatje

Heel wat plaatjes hadden een dubbele afzetmarkt. Bijvoorbeeld de hartvormige, vlammende harten. Deze waren eigenlijk ontworpen om als ex voto te verkopen.

20 - Janneke Maan

Christiaan Schoenaers schoot in 1724 de hoofdvogel in Rijkel. Hij koos voor de gorget al herinnering aan zijn overwinning en liet deze voorzien van een oog, een neus en een mond. Een verwijzing naar Janneke Maan.

21- familie Gregory de Harzée

Op de breuk van Jesseren zijn twee gekromde, op een banaan lijkende, plaatjes. Het eerste draagt het wapenschild van de familie Gregory de Harzée. Opschrift: L.T. Gregory De Harzée Coninck voor ’t jaer 1780.

22 - detail familie Gregory de Harzée

Detail van het wapenschil van de familie Gregory de Harzée: een gehelmd teken met onderaan twee gekruiste knotsen en bovenaan een basilisk.

23 - Hubertus de Vivie

Het tweede maanvormig plaatje op de breuk van Jesseren. Opschrift: Hubertus de Vivie koninck van Iesseren en Anna Catharina Wihkelmans syne huys vrouwe koneginne voor het iaer 1823.

24 - Koningin Jesseren

M. Daremont schoot zich in 1819 tot koningin in Jesseren. Ze schonk een zeer fraaie, maar ongemerkte plaat: een neoclassicistische cartouche, omringd door festoenen waarop de H. Helena is afgebeeld. Opschrift: M. Daremont Koninginne van Iesseren 1819.

25 - detail H. Helena

Detail van de H. Helena, afgebeeld met het teruggevonden kruis van Christus. Alles zeer fijn geciseleerd en onverwacht goed gegraveerd.