Vorming HISTORIES rond doodsoorzaken en epidemieën

Histories en SOS Antwerpen organiseren deze vorming op verschillende locaties én op vraag van Lin in het groen ook in Limburg!

dinsdag 21 juni 2022 van 19u tot 21u30 in OC Hartenberg, Hartenberg 19, Eigenbilzen

HOE DOE JE HISTORISCH ONDERZOEK NAAR DOODSOORZAKEN EN EPIDEMIEEN?

Corona zorgde/zorgt voor een hernieuwde aandacht voor ziekte en gezondheid in het verleden. Vraag jij je af hoe vaak jouw voorouders met epidemieën werden geconfronteerd? Probeer je te achterhalen waaraan je voorouders overleden? Doe je graag zelf onderzoek? Dan is deze vorming iets voor jou!

Tijdens de vorming gaan we na hoe je kan onderzoeken waaraan mensen vroeger dood gingen. Hierbij ligt de focus op de negentiende eeuw.

  • We bekijken de historiek van de doodsoorzakenregistratie.
    Vanaf wanneer begon de overheid aandacht te besteden aan doodsoorzaken? Wat waren de belangrijkste doodsoorzaken waaraan mensen overleden? Hoe evolueerde het doodsoorzakenpatroon doorheen de tijd?
  • We overlopen verschillende soorten bronnen die je meer kunnen leren over de doodsoorzaken in jouw streek.
  • We duiken samen in enkele archiefdocumenten zodat je een eigen onderzoek kan opstarten.

Lesgevers: Isabelle Devos en Sarah Heynssens (Vakgroep Geschiedenis, UGent)

Inschrijven
Inschrijven is verplicht via Histories

Meer informatie?
Contacteer Hendrik Vandeginste op [email protected] of op 0495 56 12 44

Deze vorming is een samenwerking tussen S.O.S. Antwerpen en Histories vzw. S.O.S. Antwerpen is een burgerwetenschapsproject waarbij vrijwilligers helpen bij de invoer, analyse en valorisatie van de rijke Antwerpse doodsoorzakenregisters. Het project wordt gefinancierd door het departement Economie, Wetenschap en Technologie van de Vlaamse Overheid. Meer lezen kan op www.sosantwerpen.be