Vroeger, veel meer dan nu, richtten mensen zich als het oorlog was, bij rampen of bij ziekten, zoals bijvoorbeeld de pest, tot heiligen. Die heiligen werden afgebeeld op kleine kaartjes, al dan niet met een inspirerend tekstje erbij, de zogenaamde ‘devotieprenten’ of ‘heiligenprentjes’. Een heiligenprentje was een hulpmiddel bij gebed, bij meditatie, bij heiligenverering. Een hulpmiddel om verdriet en rouw te kunnen plaatsen, om onheil af te wenden.

Voor een nieuwe tentoonstelling over heiligenprentjes daagt museum DE MINDERE je uit om aan de slag te gaan met deze prentjes. Om deze naar je eigen smaak en artistieke creativiteit in te vullen. Of om een heel nieuw heiligenprentje te creëren.

=> Teken, schilder, maak een collage, een foto of een filmpje van jouw eigentijdse inspirerende figuur of een persoon van vroeger die jou op de een of andere wijze vandaag houvast geeft. Wie geeft jou vandaag moed, wat geeft jou kracht? Bij wie kan jij terecht? Wie troost jou? Bij wie of wat voel je verbondenheid? Welke figuur of afbeelding geeft jou hier en nu steun of is een middel om tot stilte, om tot rust te komen?

Verras ons en de wereld met jouw zelf gemaakte, eigenzinnige heiligenprentje. De enige en uitdagende voorwaarde is dat jouw prentje een maximale grootte heeft van een A6 (= een postkaart) of een filmpje van maximum 30 sec. is. Je kan ook kiezen om een kalligrafische tekst te maken. Een combinatie van beeld en tekst kan ook.

Dien jouw persoonlijke, unieke heiligenprentje met een kort woordje uitleg in via www.demindere.be/upload-pagina voor 31 mei 2022.

De winnaar ontvangt €250, de laureaten worden tijdelijk tentoongesteld in museum DE MINDERE in Sint-Truiden en krijgen aandacht op de website en de sociale media van het museum. Deze nieuwe tentoonstelling vindt plaats van donderdag 8 september tot donderdag 15 december 2022.

Inspiratie vind je alvast op de facebookpagina van DE MINDERE: