Koninklijke Harmonie Sint-Isidorus Rijkhoven viert 100 jaar

← Terug naar Nog meer erfgoedblogs

Al 100 jaar één grote muzikale familie

De koninklijke harmonie Sint-Isidorus Rijkhoven, één van 9 nog actieve muziekverenigingen in Groot-Bilzen, mag 100 kaarsjes uitblazen. Naar aanleiding van het jubileum bracht de harmonie een boek uit. De publicatie krijgt één voor de jarige maatschappij toepasselijke titel: een grote muzikale familie! Sinds de start van de harmonie 2 januari 1921 en al 100 jaar lang zorgen de 60 muzikanten en bestuursleden voor een gezellige en warme sfeer. Ze beschouwen de harmonie als hun tweede thuis waar niet enkel op een hoog niveau muziek wordt gespeeld. Ook vermaak na de repetities of na de concerten staat hoog in het vaandel.

 

De boerengilde

Menig fanfare of harmonie is uit een zangkoor of een toneelgezelschap ontstaan. Niet zo bij de harmonie Sint-Isidorus, de patroon van de boeren. De keuze hiervoor is niet toevallig, zo blijkt. Het jubilerende muziekkorps werd opgericht door de Boerengilde van Rijkhoven. Begin vorige eeuw werd op initiatief van de Boerenbond in menig Vlaams dorp een Boerengilde in het leven geroepen. Hun opdracht bestond er niet enkel in om te waken over het welzijn van de boeren. Ook de morele, religieuze en culturele vorming stond centraal in hun werking. Een aantal gegoede boeren uit Rijkhoven, met het kasteel (domein) Alden Biesen als toplocatie, vond dat muziek spelen daar toe bij kon brengen. Zo werd de harmonie Sint-Isidorus geboren.

 

Totaalconcepten

Jarenlang marcheerden muzikanten en trommelaars door de straten van Rijkhoven om processies, huwelijken en andere kerkelijke en profane plechtigheden muzikaal op te luisteren. En het was de gewoonte dat fanfares en harmonies concerten gaven. Ze deden dat veelal in een uitwisseling met korpsen uit naburige gemeenten. Maar tijden en muziek veranderen. Stilaan werd de zogenaamde Hoempamuziek verlaten. En harmonie Sint-Isidorus die houdt van uitdagingen en het verleggen van grenzen, kwam met een héél nieuw initiatief: de project-concerten! Vanaf 2000 weet ze met thema-concerten een nieuw en breder publiek voor zich te winnen. Het gaat om totaalconcepten waarbij de harmonie samenwerkt met andere kunstvormen zoals woord, dans en beeld.

 

Primeurs

Twee primeurs kregen extra aandacht in de media. Zo nam de harmonie voor het eerst in zijn 100-jarig bestaan een cd op: El Camino! En onder covid werd een speciale versie van Game of Thrones gerealiseerd. Elke muzikant speelde zijn partij apart en achter plexiglas in een professionele studio. Wat voor zover bekend geen enkele andere fanfare of harmonie heeft verwezenijkt. Het resultaat kan je gaan bekijken en beluisteren op het galaconcert dat harmonie Sint-Isidorus februari 2022 zal houden in cultuurcentrum De Kimpel Bilzen. Daar wordt ook “Rudencoven” in primeur uitgevoerd. Een nieuw muziekstuk waarvan de naam verwijst naar de oudste schriftelijke vermelding van Rijkhoven (1096). Deze is speciaal voor de viering van 100 jaar harmonie geschreven. Het boek kan je tegen 10 euro per exemplaar bestellen bij de vzw koninklijke harmonie Sint-Isidorus via [email protected].

 

Xavier Lenaers