Federatie Europese Narren lanceert platform carnavalsmuziek

← Terug naar Nog meer erfgoedblogs

‘Het muzikale carnavalserfgoed mag niet verloren gaan’

Door corona ligt de viering van carnaval, toch de jaarlijkse hoogmis voor de zotskappen en anderen die trouw het feest van de narren vieren, al bijna twee seizoenen stil. Ook dit voorjaar trekken in de meeste Limburgse steden en gemeenten geen stoeten door de straten en wordt er niet zoals vanouds gefeest.  Toch herleeft carnaval met nieuwe initiatieven. En muziek is daar niet bij weg te denken.

 

Muzikale app

Muziek hoort bij carnaval. Tal van schlagers, meezingers en meestampers werden en worden geschreven, gespeeld en gezongen in het plaatselijk dialect. Om de schat aan carnavalsnummers niet verloren te laten gaan en die opnieuw vanonder het stof te halen, heeft de Federatie Europese Narren Vlaanderen, kortweg de FEN, een nieuw project gelanceerd: FEN Music! “Het zijn muzikale pareltjes maar we stellen vast dat ze stof zitten te vergaren in het archief van menig carnavalsgroep en dj”, werpt Jeroen Bellings (40), gewezen prins bij De Katteköp van Haren, voorzitter van FEN-Vlaanderen en de man die aan de wieg staat van de muzikale applicatie, op. De Federatie Europese Narren telt in héél Vlaanderen 700 aangesloten carnavalsgroepen. En goed 250 daarvan komen uit Limburg.

 

Erfgoed

“We stellen vast dat het rijke repertoire aan schlagers vandaag minder aandacht krijgt”, vervolgt Jeroen die als muzikant en geboren carnavalist goed aanvoelt wat de waarde en betekenis ervan is. “Ze worden verdrongen door commerciële carnavalsnummers. Hierbij is het carnavalsgehalte soms zoek. Ze vallen op door de zware bastonen en snoeiharde beats. Dergelijke nummers weren we op de app. Alleen singles, elpees en cd’s die in het verleden werden en vandaag nog worden uitgebracht met liedjes en muziek die de waarden van carnaval uitdragen, slaan we op bij FEN Music. De teksten hebben inhoud, ze gaan echt om iets. En daarbij, ze worden in de streektaal gezongen. Kortom, ze zijn erfgoed. Die proberen we nu juist met de app voor de carnavalisten en hun verenigingen te  bewaren en levendig te houden.

En zonder veel promotie beantwoordt FEN Music aan de concrete behoefte aan originele carnavalsnummers, zeker nu corona voor de carnavalist nog niet het land van de vrijheid is. Meer nog, de muzikale app slaat aan. “Nog elke dag groeit het aantal nummers die worden geüpload”, deelt Jeroen ons met trots mede. “Momenteel kunnen carnavalvierders op de app al naar bijna 400 nummers luisteren. En er zit hopelijk nog méér aan te komen want we hebben ons streefdoel nog niet bereikt. Jaarlijks houden 14 carnavalsverenigingen in Limburg een soort songfestival van authentieke nummers en muziek: Carnavalissima! De liedjeswedstrijd alleen is tot op heden al goed voor meer dan 600 nummers.”

 

Succesvolle samenwerking

De nummers op FEN Music zijn gratis te beluisteren op de website van de federatie: www.fenvlaanderen.be! De leden van de Federatie Europese Narren Vlaanderen kunnen de carnavalsnummers gratis uploaden. FEN Music kwam tot stand met ondersteuning van Vlaanderen en Erfgoed Haspengouw. Voor de inhoudelijke en technische uitwerking van de app heeft FEN-Vlaanderen met 4 organisaties samengewerkt: Meemoo (expertisecentrum voor digitaal cultureel erfgoed), WIE (de werkplaats immaterieel erfgoed), Cemper (het centrum voor muziek en podiumerfgoed) en Histories vzw (de dienstverlenende organisatie voor de erfgoedvrijwilligers)! FEN-Vlaanderen roept carnavalsverenigingen op hun elpees, cd”s en video’s te uploaden in de nieuwe webapplicatie.

 

Xavier