Webinar ‘Verhalen over Haspengouw’

← Terug naar Kijken

Kan jij omschrijven wat Haspengouw zo uniek maakt? Is het haar gelaagde ondergrond die de basis vormde van een zeer divers landschap? Het golvende landschap dat het decor werd van een zeer boeiende geschiedenis? De geschiedenis die haar sporen naliet in verhalen, unieke gebouwen, beplantingen, wegpatronen…? De Haspengouwer die hier leeft en werkt en de omgeving mee naar zijn hand zet? Of is het juist de combinatie van al deze verschillende lagen die de regio zo boeiend maakt en haar typische karakter vormgeeft? Onze streek is zo rijk aan unieke verhalen, erfgoed, natuurwaarden, gebruiken!

Centrum Agrarische Geschiedenis werkt dit jaar in opdracht van het Regionaal landschap Haspengouw en Voeren aan een landschapsbiografie van Haspengouw. In deze studie wordt beschreven wat aan de grondslag ligt van onze streekidentiteit. Het resultaat wordt een publicatie die zowel de bewoner als bezoeker met een vernieuwde blik doet kijken naar onze prachtige streek. Door de gelaagdheid van ons landschap beter te begrijpen, kunnen we ook onderbouwde keuzes maken voor toekomstige uitdagingen. Bijvoorbeeld voor een ‘Landschapspark Haspengouw’.

Op 16 februari trakteerden Erfgoed Haspengouw, IOED Oost en IOED West je op een boeiende avond met drie korte lezingen rond enkele Haspengouwse thema’s die in zo’n landschapsbiografie zouden kunnen terechtkomen.
Je kan het webinar hier opnieuw bekijken:

 

 

PROGRAMMA 16 februari 2022

  • Inleiding door Jeroen Bellings, voorzitter van IOED West en secretaris van Erfgoed Haspengouw
  • Korte kennismaking met de Landschapsbiografie Haspengouw door Tine Rijvers (RLH&V)
  • Kathleen Declercq over ‘Herders en schapen: de netwerkers van de 21e eeuw in Limburgs Haspengouw. Onderzoek naar historische heerdgangen als basis voor een herintroductie van rondtrekkende herders van Borgloon, Wellen, Alken, Sint-Lambrechts-Herk tot in het hart van Hasselt.’ Zij laat je zien welke relicten er in ons landschap nog te zien zijn van dit oude gebruik en toont aan dat ook nu deze vorm van beheer zijn betekenis kan hebben.
  • Hugo Robijns werkt in de kerk van Zammelen aan een tentoonstelling over de architecten Jaminé, die in het begin van de 20e eeuw een grote invloed hadden op de architectuur van tal van religieuze gebouwen in onze streek.
  • Rombout Nijssen gaat dieper in op het ontwikkeling en groei van de Haspengouwse dorpen. Wat is zo kenmerkend? Hoe zijn ze gegroeid? Welke elementen speelden een rol? En wat betekent dit voor de huidige bewoning in Haspengouw? Heel wat vragen waarop Rombout dieper ingaat.
  • Tijd voor vragen en antwoorden

 

OPROEP van Kathleen Declercq
Kathleen zet haar onderzoek naar schapen en herders in Haspengouw verder en vraagt jouw hulp. Vul dan hier de korte vragenlijst in. Veel dank voor je interesse!

Wil je meer lezen over het onderzoek van Kathleen? Dat kan want ze stelt haar studie voor jou ter beschikking.