Achter de schermen … in Mettekoven

← Terug naar Religieus cultureel erfgoed

De Sint-Martinuskerk in Mettekoven te Heers krijgt een mooie nevenbestemming. De gemeente besliste dat de kerk naast het religieuze aspect ook een andere invulling zal krijgen als gemeenschapsruimte. Om dit te realiseren zal de kerk een transformatie ondergaan en bijna letterlijk “in twee gesneden” worden. De werkzaamheden hiervoor gaan van start in augustus 2021.

 

De eenvoudig neoclassicistische kerk met uitgebouwde westtoren en eenbeukig schip, omgeven door het ommuurde kerkhof, zal er dus niet meer uitzien zoals we gewend zijn. Om toch de herinnering aan de huidige kerk levendig te houden ging de Fotoclub van Heers alvast aan de slag om alles nauwgezet te fotograferen en vast te leggen voor latere generaties. Bij de opening van de nieuwe ruimte zal er gebruik gemaakt worden van deze foto’s om bezoekers te laten kennismaken met het originele interieur.

 

Naast het fotograferen zijn de voorbereidingen op de werkzaamheden volop aan de gang. Om alles op een verantwoorde en correcte manier te laten verlopen wordt het roerend cultureel erfgoed tijdelijk verwijderd uit de kerk. Erfgoed Haspengouw werkt hiervoor nauw samen met de vrijwilligers van de kerkfabriek en de technische dienst van de gemeente. Alle objecten worden nauwkeurig bekeken en geïnventariseerd. Overal wordt een label aan bevestigd en daarna verpakt om veilig te verhuizen. Opmerkelijke objecten worden tijdelijk verder onderzocht.

 

Een groot deel van het roerend cultureel erfgoed zal na afloop van het project weer terugkeren naar de kerk, maar een ander deel zal herbestemd moeten worden. Deze objecten worden vervolgens verwerkt in een waarderingstraject dat wordt opgestart in samenwerking met PARCUM en het bisdom. Op deze manier zullen ook naburige kerken en kapellen nog kunnen genieten van het mooie erfgoed uit de Sint-Martinuskerk van Mettekoven.