Heerlijkheid Heers en het Kasteel van Heers: In Heers is er een burgerbeweging opgestaan om het Kasteel van Heers te redden van verder verval. Ze doen dit door de omgeving van het kasteel op te ruimen en te opwaarderen, waardoor het kasteel zelf weer in de kijker komt te staan. Ze organiseren verschillende publieksactiviteiten en vergroten zo de aandacht voor een monumentaal kasteel dat verloren dreigt te gaan.

 

Werkgroep WO I: Deze werkgroep is er in geslaagd om tijdens de herdenking van WO I een tentoonstelling op poten te zetten die het lokale karakter overstijgt. De tentoonstelling vormde door haar kwaliteit en omvang een inspiratie voor vele andere kringen en werkgroepen. In de voorbereiding hebben zij ook de lokale gemeenschap zo veel mogelijk proberen te betrekken met verschillende activiteiten zoals een collectiedag. Samen met de tentoonstelling is er ook een mooie publicatie voorgesteld van hun onderzoek.

 

Huis van de familie Houbaer: In de Batsheersstraat ligt een mooi U-vormige hoeve die wordt toegeschreven aan de familie Hoebaer. Deze hoeve is geklasseerd en staat nu te koop, maar helaas geraakt het niet verkocht. Het is een mooi voorbeeld van een 18e eeuwse hoeve van een kleine boer in Haspengouw.

 

Breng je stem uit