Fruitstreekmuseum en fruitsorteermachine: 30 jaar geleden werd in Borgloon een museum opgericht om de geschiedenis van de fruitteelt in beeld te brengen en Haspengouw te promoten als fruitstreek. Het museum organiseert verschillende activiteiten waaronder Dag van de Kers in Rijkel. De collectie van het museum omvat een erkend topstuk: het sorteermachine voor appelen en peren. De sorteermachine is een belangrijke stap in de commercialisering van fruit.

 

Werkgroep Coloha en het Odiliaschrijn: Deze werkgroep van jonge vrijwilligers zet zich in voor het cultureel erfgoed van de abdijsite van Colen. Met als belangrijkste vertegenwoordiger het Odiliaschrijn. Dit erkend Vlaams topstuk is gemaakt in de 13e eeuw en wordt aanzien als de oudste paneelschildering van de Nederlanden, een ijkpunt van uitzonderlijk cultuurhistorische en artistieke waarde.

 

Ridders van de Katteköp en de carnavalstradities: Deze carnavalsvereniging uit Haren werd in 1972 gesticht door o.a. Jef Langenaeken. Deze vereniging heeft een grote bijdrage geleverd bij de verdere uitbouw van de Vlaamse carnavalfederatie, die instaan voor het behoud van de carnavalstradities. Als één van eerste verenigingen in Vlaanderen hebben ze in 1989 een carnavalsmonument opgericht. Het monument werd in 2014 vernieuwd maar het oorspronkelijke beeld bleef behouden.

 

Breng je stem uit