Bilisium en Graf Caby: Op 10 mei 1940, rond 8 uur ‘s ochtends, vertonen de eerste Duitse bommenwerpers zich boven Bilzen. Dokter Caby, die aan de Markt woont, reageert alert en brengt zijn drie kinderen, Denise, Camille en Willy, in veiligheid in Beverst. Zijn vrouw Helena Vandooren die het kraambed houdt met haar pasgeboren baby, zou hij onmiddellijk daarna gaan ophalen. Bij zijn terugkeer in Bilzen vindt hij hun huis aan de Markt platgebombardeerd. Zijn vrouw en de acht dagen oude Ghislaine worden dood van onder het puin gehaald. De dokter zelf komt vijf jaar later om het leven door een aanrijding met een Amerikaanse legervrachtwagen. De rampspoed die deze familie heeft getroffen staat voor de Bilzenaren symbool voor het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Bilisium vzw wil het graf restaureren ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in onze gemeente.

 

Lin in het groen: Deze recent opgerichte kring wordt door collega’s bewonderd voor hun dynamische werking en de manier waarop ze nieuwe generaties betrekken met het lokale erfgoed van een klein Haspengouws dorp. Ze hebben zo onder meer verschillende projecten gedaan met de lagere school en organiseren geregeld publieksactiviteiten die goed gesmaakt worden.

 

Zusters van Sint-Jozef en Abdissenhuis van Munsterbilzen: De abdij van Munsterbilzen is een site met een historische en euregionale uitstraling. Het abdissenhuis is dé blikvanger maar staat al even leeg. De zusters zoeken naar een nieuwe invulling, waarbij ook het historische aspect van de site en de erfenis van de zusters een belangrijke plaats in krijgen.

 

Breng je stem uit