Ontmoetingen met de kringwinkels: GoudGoed

← Terug naar Gerealiseerde projecten

De Creatief Erfgoedbemiddelaars (CEB), bekend van GouwGoed, gaan de samenwerking aan met de kringwinkels van vzw Reset in Haspengouw: Bilzen, Riemst en Tongeren. Hieronder vind je een verslag van het traject.

 

Verslag van de eerste ontmoeting:

Op donderdag 8 november vond er een eerste ontmoeting plaats in de kringwinkel van Tongeren. De medewerkers van de winkels vertelden aan de CEB hoe het er aan toe gaat in het magazijn. Welke objecten komen er binnen? hoeveel zijn het er op een dag? En op welke manier wordt er een selectie gemaakt van wat er in de winkels komt?

Nadien vertelden de CEB wat zij doen met scholen en hoe zij objecten selecteren om een erfgoedverhaal te vertellen:

  • Martijn kiest voor een traditionele erfgoedopstelling, waarbij objecten met een speciaal verhaal op een sokkel worden geplaatst. De objecten worden omhooggetild door een museale presentatie.
  • Marleen kiest voor een symbolische weergave van haar thema. Vanuit een eerste selectie van 6 a 7 objecten distilleert ze uiteindelijk een combinatie van 2 objecten die voor haar uitdrukken wat ze wilt vertellen en meegeven. Centraal staat de figuur van de kluizenaar en spiritualiteit.
  • Hilde kiest voor het thema huishouden en maakt haar keuzes op basis van vorm, kleur en gebruik. Door linken te leggen, vertellen afzonderlijke voorwerpen plots een coherent verhaal.
  • Marcel zoekt de objecten die vragen oproepen en plaatst ze in een nieuw kader. Functionaliteit is ondergeschikt aan de fantasie en de verbeelding.
  • Guy creëert met fietsonderdelen een nieuwe wereld van fietsen en aanverwanten. De fiets wordt weergegeven door de afzonderlijke delen en de aparte onderdelen worden opnieuw fiets.
  • Herman maakt een rij van w what voorwerpen. De objecten staan centraal, niet de functionaliteit. Daarbij wordt er nagedacht over de brede waaier aan mogelijkheden die er zijn bij het samenstellen van een collectie.

Na hun presentatie vroegen de CEB aan de medewerkers om vanuit een persoonlijk verhaal een object te kiezen uit de winkel en dit te delen. Na een korte zoektocht kwam iedereen terug met enkele opmerkelijke  keuzes en mooie persoonlijke verhalen.

De medewerkers gaan nu samen met de CEB een erfgoedcollectie samenstellen in de drie winkels. Deze collectie is te bezichtigen vanaf voorjaar 2019 in de drie winkels.

 

Donderdag 10 januari: tweede ontmoeting met de kringwinkels

Donderdagnamiddag waren de CEB weer te gast in de kringwinkel van Tongeren. De medewerkers van Bilzen, Bilzen en Tongeren hadden deze keer objecten voor de CEB mee. Wekenlange verzamelwoede in de eigen depots leverden dozen verrassende vondsten op. Intrigerende objecten die vragen oproepen verschenen één voor één op de tafel. Aan de hand van 55 vragen werden de objecten in groep onderzocht en besproken. Welke functie had het gehad? Hoe zou het eruit zien als het nu werd gemaakt? En waarom heeft het object die kleuren?

De verscheidenheid en de aard van de objecten verrasten de CEB. Kringwinkels zijn een waarlijke grot van Alibaba voor iedereen die oog heeft voor bijzonder erfgoed.

Uit de verzameling werden nadien de favoriete stukken gekozen. Iedereen mocht een top drie voorstellen. Deze selectie vormt onze collectie waar we volgende keer aan de slag mee gaan in de scholen.

 

Donderdag 14 maart: ontmoeting met het lager onderwijs

Op 14 maart gingen onze CEB op bezoek in de lagere school Rippetip in Bilzen. In hun koffers en zakken hebben zij de volledige collectie mee van spullen die gevonden waren in de kringwinkels. De leerlingen (junioren) werden uitgedaagd om samen met de CEB deze erfgoeddingen te onderzoeken. Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid namen ze de collectie onder handen en begonnen ze de objecten te bevragen.

De leerlingen kozen een object uit, wat voor hen de meeste vragen opriep. Van dit object maakten zij een lijntekening. Namiddag kwamen de grootouders helpen om het onderzoek verder te zetten. Grootouders en kleinkinderen ging dieper in op vorm, kleur, materiaal, functie en wie het waarom gebruikte. Ze schreven er een tekst over en deze tekst werd langs de lijntekening geschreven.

Het resultaat is een A3 met tekening en tekst in potlood. Deze tekeningen werden tentoongesteld in de kringwinkels.

 

Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Haspengouw, w wh at* en vzw reset

Meer nieuws over kringwinkels