Ontmoetingen met de kringwinkels

← Terug naar Projecten

De Creatief Erfgoedbemiddelaars (CEB), bekend van GouwGoed, gaan de samenwerking aan met de kringwinkels van vzw Reset in Haspengouw: Bilzen, Riemst en Tongeren.

Op donderdag 8 november vond er een eerste ontmoeting plaats in de kringwinkel van Tongeren. De medewerkers van de winkels vertelden aan de CEB hoe het er aan toe gaat in het magazijn. Welke objecten komen er binnen? hoeveel zijn het er op een dag? En op welke manier wordt er een selectie gemaakt van wat er in de winkels komt?

Nadien vertelden de CEB wat zij doen met scholen en hoe zij objecten selecteren om een erfgoedverhaal te vertellen:

  • Martijn kiest voor een traditionele erfgoedopstelling, waarbij objecten met een speciaal verhaal op een sokkel worden geplaatst. De objecten worden omhooggetild door een museale presentatie.
  • Marleen kiest voor een symbolische weergave van haar thema. Vanuit een eerste selectie van 6 a 7 objecten distilleert ze uiteindelijk een combinatie van 2 objecten die voor haar uitdrukken wat ze wilt vertellen en meegeven. Centraal staat de figuur van de kluizenaar en spiritualiteit.
  • Hilde kiest voor het thema huishouden en maakt haar keuzes op basis van vorm, kleur en gebruik. Door linken te leggen, vertellen afzonderlijke voorwerpen plots een coherent verhaal.
  • Marcel zoekt de objecten die vragen oproepen en plaatst ze in een nieuw kader. Functionaliteit is ondergeschikt aan de fantasie en de verbeelding.
  • Guy creĆ«ert met fietsonderdelen een nieuwe wereld van fietsen en aanverwanten. De fiets wordt weergegeven door de afzonderlijke delen en de aparte onderdelen worden opnieuw fiets.
  • Herman maakt een rij van w what voorwerpen. De objecten staan centraal, niet de functionaliteit. Daarbij wordt er nagedacht over de brede waaier aan mogelijkheden die er zijn bij het samenstellen van een collectie.

Na hun presentatie vroegen de CEB aan de medewerkers om vanuit een persoonlijk verhaal een object te kiezen uit de winkel en dit te delen. Na een korte zoektocht kwam iedereen terug met enkele opmerkelijkeĀ  keuzes en mooie persoonlijke verhalen.

De medewerkers gaan nu samen met de CEB een erfgoedcollectie samenstellen in de drie winkels. Deze collectie is te bezichtigen vanaf voorjaar 2019 in de drie winkels.

De volgende ontmoeting staat gepland in januari 2019.

 

Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Haspengouw, w wh at* en vzw reset

Meer nieuws over kringwinkels