Inventarisatie collecties Haspengouw

← Terug naar Binnen bij boeren, bakkers en brouwers

Het project Binnen bij boeren, bakkers en brouwers heeft aangetoond dat er heel wat waardevolle collecties en archieven zijn over landbouw in voeding in Haspengouw. Maar dat slechts van enkele een degelijke inventaris is gemaakt. Daarom startte onze projectmedewerkster Katrien Houbey en vrijwilliger Mark Dusar in 2015 met de inventarisatie van diverse collecties die hieronder worden opgesomd.

Ben je zelf geïnteresseerd in cultureel erfgoed met betrekking tot landbouw en voeding? En wil je onze projectmedewerker Katrien Houbey graag helpen met dit belangrijke werk? Neem dan contact met haar op via katrien.houbey@erfgoedhaspengouw.be of 011 – 70 18 30.

De collecties zijn digitaal te raadplegen op erfgoedplus.be.

 

Voor de gemeente Bilzen werd gekozen om te werken rond het bakkersarchief van de gewezen bakkerij ‘De Roos’ te Munsterbilzen. Uit het vooronderzoek is gebleken dat er slechts twee bakkersarchieven bewaard zijn gebleven: het archief van de familie Hendricx te Sint-Truiden en het archief van Jean-Ghislain Meyers in Munsterbilzen. In tegenstelling tot het Sint-Truidense archief, waar slechts enkele bepaalde jaren bewaard zijn gebleven, is het archief uit Munsterbilzen quasi volledig. Het doel van deze actie is om in samenwerking met heemkring Landrada dit archief te inventariseren en op adequate wijze te bewaren. Daarom wordt een traject uitgewerkt in samenwerking met Mieke Strauven, stadsarchivaris van Hasselt.

De collectie en de kennis van Theo Broers is dé voornaamste erfgoedbron van de gemeente Voeren. In het verleden werden via diverse projecten al pogingen ondernomen om deze collectie in kaart te brengen en / of te inventariseren. De aandacht gaat nu uit naar zijn waardevolle bakkerscollectie

Amateur-cineast Theo Otten beschikt over een persoonlijke collectie 8 en 16 millimeterfilms. Een aantal van deze films handelt over de thema’s landbouw en voeding, meer bepaald:

-‘Lente op uw tafel’ (1975-1976): een film over de aardbeienteelt.

-‘De Bink’ (1988): over bierbrouwer Jean Clerinx. 16 millimeter, 18 minuten.

-‘Stroopboer’ en ‘De laatste generatie’ (1983). Stroopstoker Walter Bleus, zwart-wit, 16 millimeter.

Gezien het lokale belang van deze films, werden deze vier exemplaren gedigitaliseerd.

Jos Valley uit Heers heeft een diverse collectie van landbouwalaam, huishoudmateriaal, materiaal in verband met ambachten. In september en oktober 2016 is de collectie geïnventariseerd.

Het ging om volgende selectie:

Boter: +/- 25 stuks

Snoeien/Fruitteelt: +/- 30 stuks

Tabak (potten, snijden, snuifdozen, kauwen,…): +/- 10 stuks

Sikkels: +/- 10 stuks

Jukken: +/- 6 stuks

Strijkijzers en attributen: +/- 8 stuks

Wafelijzers/Koeken Bakken: +/- 8 stuks

 

In 2017 wordt een collectie over de blokbrekers in Riemst geïnventariseerd. De mergel uit Riemst en Heers werd niet alleen gebruikt in de bouw, maar ook in de landbouw. Binnenkort meer informatie hierover.