Activiteiten Erfgoeddag Haspengouw

← Terug naar Erfgoeddag

Op deze pagina vind je het volledige overzicht van alle activiteiten op Erfgoeddag per gemeente.

Je kan de programmabrochure ook digitaal bekijken door op onderstaande foto te klikken.

16003010_1008900502549291_6526947050725831224_n

Workshop. De tijdcapsule, spelen in de jaren ’50 en ’60

We stappen met z’n allen in de tijdcapsule en reizen naar de jaren ’50 en ’60, de tijd waarin je oma en opa klein waren. Ontdek samen met je oma en opa waarmee ze toen speelden. Was het een mooie tijd? Was het vroeger beter of alleen anders? Wat kan je van je oma en opa leren en wat kan jij hen zoal bijbrengen?

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie De Wijzer – site Demerhof, Eikenlaan 24, 3740 Bilzen

Organisatie: Seniorenadviesraad Bilzen i.s.m. de seniorenvrijwilligers, Seniorenwerking, Cultuurdienst Bilzen, Jeugddienst Bilzen en Erfgoed Haspengouw.

——————————————————————————————————————-

Zoektocht: de tijdcapsule, spelen in de jaren ’50 en ’60

We stappen met z’n allen in de tijdscapsule en reizen naar de jaren ’50 en ’60. De tijd dat de grootouders van nu kinderen van toen waren. Samen ontdekken we wat en waarmee er toen gespeeld werd. Zoals een zoektocht met allerlei opdrachten en verrassende ontdekkingen.

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie De Wijzer – site Demerhof, Eikenlaan 24, 3740 Bilzen

Organisatie: Seniorenadviesraad i.s.m. de seniorenvrijwilligers, Seniorenwerking, Cultuurdienst Bilzen, Jeugddienst Bilzen en Erfgoed Haspengouw.

Tentoonstelling: Van 1438 tot 2017, zes eeuwen zorg voor religieus erfgoed!

In de abdij van Colen wordt al zes eeuwen lang zorg gedragen voor de kunstschatten, het gebed, de stilte, de regel van Benedictus en de kruidentuin. Een tentoonstelling toont de boeiende geschiedenis en de zorg voor dit religieus erfgoed.

Openingsuren: 13.00 – 17.00 uur

Locatie Klooster van Colen, Colenstraat 10, 3840 Borgloon

Organisatie: Werkgroep CoLoHa

——————————————————————————————————————-

Rondleiding: Druiven en wijn voor de heren, appelen en veel werk voor de pachters!

Maak kennis met de oudste sorteermachine uit Europa en de oudste veilingklok van België. Kom meer te weten over de teelt en de verzorging van de boomgaarden in Limburgs Haspengouw, van de wilde vruchten die werden gecultiveerd tot de appelboomgaard bij de abdij, van de citroenen in de oranjerie tot de fruitbomen in de weiden. Kortom: de fruitteelt in al zijn facetten.

Openingsuren: 10.00 – 17.00 uur.

Rondleidingen om 10.30 uur, 11.30 uur en 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Locatie Klooster Colen, Colenstraat 10, 3840 Borgloon

Organisatie: Fruitstreekmuseum vzw i.s.m. Werkgroep CoLoHa

 

Rondleiding: Zorg dragen over de generaties heen

In de Smidstraat in Mielen-Boven-Aalst staat een hoeve waar over de generaties heen families voor elkaar hebben gezorgd. Tijdens een rondleiding ontdek je de familieverhalen en de geschiedenis van de hoeve. De rondleiding brengt je ook in de tuin waar de voormalige hoogstamboomgaard heraangelegd wordt en een uitgebreide kruidentuin. In de namiddag is er een geleide erfgoedwandeling in het dorp.

Openingsuren: 11.00 – 18.00 uur.

Elk uur is er een rondleiding. Laatste rondleiding is om 17.00 uur. Wandeling om 14.00 uur doorheen Mielen-Boven-Aalst (duur: 1 uur).

Locatie Marie-Thérèse, artisanale delicatessen Smidstraat 7 3891 Gingelom

Organisatie: Marie-Thérèse, artisanale delicatessen

Tentoonstelling: Mijn ((over)groot)vader was boer

Dierengeneeskundige apparaten, documenten en unieke geschriften geven een goed beeld van hoe men in de vorige eeuw zorgde voor dieren op de boerderij. Speciale aandacht gaat uit naar tuberculosebestrijding waarbij een gezamenlijke aanpak van mens en dier essentieel was. In de namiddag kan je genieten van verschillende harmonieconcerten.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur. Harmonie concerten doorlopend van 14.00 tot 18.00 uur.

Locatie De Bammerd, Paardskerkhofstraat 20, 3870 Heers

Organisatie: K.H. Salvia Heers vzw i.s.m. meerdere verenigingen van Heers

——————————————————————————————————————-

Wandeling: Mijn ((over)groot)vader was boer Kom mee op wandeltocht langs twee boerderijen en ontdek hoe in de vorige eeuw gezorgd werd voor voeding en gezondheid van mens en dier. Je kan meedoen aan een zoektocht met vragen en opdrachten voor alle leeftijden en wie de oplossingen vindt, krijgt een mooie prijs. Begin en startpunt van de wandeling is in De Bammerd.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie De Bammerd, Paardeskerkhofstraat 20, 3870 Heers

Organisatie: K.H. Salvia Heers vzw i.s.m. meerdere verenigingen van Heers

Rondleiding: De zorg om de juiste tijd

In het atelier van Johan Bex keer je even terug in de tijd. Je maakt er kennis met Belgische klokken uit de 18e eeuw. Je krijgt een exclusieve kijk in een hedendaags uurwerkatelier. Enerzijds zie je hoe antieke klokken weer tot leven worden gebracht. Anderzijds zie je hoe de juiste zorg aan uurwerken wordt gegeven. Kom genieten van de tikjes en de koekoeksgeluiden van de collectie klokken.

Openingsuren: 13.00 – 17.00 uur

Locatie Uurwerkatelier Johan Bex, Schalkhovenstraat 70, 3730 Hoeselt

Organisatie: Uurwerkatelier Johan Bex

Wandeling: Het geheim van de radar in Nieuwerkerken

In 1943 bouwden de Duitsers een radar in Nieuwerkerken als deel van de Kammhuberlinie. De radar beheerste het leven van de Nieuwerkerkenaren en was het mikpunt van de verzetsstrijders. Een gids neemt je mee op een wandeling van 3 km langs de zichtbare restanten van de radar en vertelt de verhalen van de inwoners van Nieuwerkerken toen.

Openingsuren: De wandeling vertrekt om 14.00 en 16.00 uur.

Locatie Industriezone Ambachtstraat z/n 3850 Nieuwerkerken

Organisatie: Heemkunde Nieuwerkerken i.s.m. gemeente Nieuwerkerken

Workshop: Zorgen voor het verleden

Duik op interactieve wijze in het verleden aan de hand van speciaal ontworpen reminiscentiekoffers. De koffers bevatten voorwerpen en foto’s van vroeger, waarmee herinneringen worden opgehaald. Hierbij ligt de focus op oude ambachten, het boerenleven en oude gereedschappen. Doorlopend kan je ook een fototentoonstelling over oude ambachten bezoeken.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie Woon- en Zorgcentrum Eyckendael, Eyckendael 14, 3770 Riemst

Organisatie: Woon- en zorgcentrum Eyckendael i.s.m. gemeente Riemst

——————————————————————————————————————-

Wandeling Ontdek-je-plekje: veldkruisen, veld- en gevelkapelletjes in Millen en Elst

In Millen en Elst vind je vele straat-, veld- en huiskapellen en veld- en straatkruisen. Vaak gaan er unieke verhalen schuil achter de totstandkoming van deze heilige huisjes. Tijdens een geleide wandeling ontdek je deze bijzondere verhalen waar geloof, bijgeloof en gezondheidsrituelen vaak samenkomen.

Openingsuren: De geleide wandeling start om 9.30 en 14.00 uur. De wandeling is 4 km. lang en duurt ongeveer 2 uur.

Locatie Parking Parochiaal Cultureel Centrum Millen, Tikkelsteeg 7, 3770 Riemst

Organisatie: Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst i.s.m. gemeente Riemst

Tentoonstelling: In ere hersteld

Het pand De Waterhond in de Breendonkstraat kent een rijke geschiedenis en werd onlangs, met respect voor authenticiteit, op een originele manier gerestaureerd. De voormalige kapel inspireerde KantelinK tot een sacraal kunstwerk. In onbruik geraakte kerkgewaden, vergeten brokaat verwerkt met kant en textiel laten de glorie van weleer voor één dag herleven. Een unieke kans.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur.

Rondleiding om 15.00 uur door Johan Mas, schepen van cultuur van Sint-Truiden. Doorlopend initiatie in kantklossen en doe-moment voor kinderen van 10.00 tot 18.00 uur.

Locatie Kapel De Waterhond Breendonkstraat 41 3800 Sint-Truiden Gemakkelijk te bereiken langs de Diesterstraat, richting Grote Markt.

Organisatie: KantelinK i.s.m. Architectenbureau Klaarchitectuur, kerkraden van Sint-Truiden en museum De Mindere

——————————————————————————————————————-

Dansvoorstelling: Volksdans met meiboomplanting door jong en oud

Volksdans is meer dan een sociaal tijdverdrijf. Het bestaat uit muzikaal geïnspireerde  lichaamsbewegingen in gevarieerde figuren, passen en houdingen. Volksdans beoefenen bevordert de conditie van lichaam en geest en schept gevoel voor harmonie, ritme en samenhorigheid.

Openingsuren: van 15.00 – 16.00 uur

Locatie Groenmarkt 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Volkskunstgroep Pierlala vzw

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Zorg

Het protestantisme viert dit jaar haar 500 jarig bestaan. Een belangrijk gegeven in deze geschiedenis is de zorg voor anderen. Tijdens deze tentoonstelling werp je een blik op de manier waarop. Hoe worden deze tradities nu ingevuld en is er een verschil tussen verschillende landen? Het antwoord ontdek je in het Hoflokaal op de Minderbroederssite.

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie Hoflokaal Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden. Vlak bij de parking van het Cultureel Centrum de Bogaard van Sint-Truiden.

Organisatie: Rhema gemeenschap Sint-Truiden i.s.m. Team Hope

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: De gedachten zijn vrij: vrijzinnig humanisme gisteren, vandaag en morgen – Zorg voor mensen door mensen.

Maak kennis met het gedachtengoed ‘vrijzinnig humanisme’ maar ook met onze dienstverlening ‘zorg voor de mens’ Een luisterend oor in het Huisvandemens maar ook in rustoorden, ziekenhuizen, gevangenissen, luchthaven en leger. beeld en geluid fragmenten illustreren dit.

Verder kan jong en iets ouder een soort levensweg spelen waarbij de dienstverlening duidelijk wordt.  Een bezoekje waard!

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie HuisvandeMens, Kazernestraat 10, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: HuisvandeMens

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Maatschappij / psychiatrie

Het vertrekpunt van deze tentoonstelling is 175 jaar geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden. Hoe kijkt de samenleving naar de psychiatrie en hoe evolueert de psychiatrie onder invloed van de veranderende samenleving? De fragiele scheidingslijn tussen beiden wordt in een ruimer perspectief geplaatst. Een beklijvende tentoonstelling voor het ganse gezin!  Er worden kinderactiviteiten voorzien.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Om 11.00 uur is in de Minderbroederskerk een viering. Om 14.30 uur is er een voorleesmoment voor kinderen in het museum. Het boek Sterre gaat over vallen en opstaan en bundelt handige tips voor ouders, leerkrachten en begeleiders.

Locatie: museum De Mindere, Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Museum DE MINDERE i.s.m. Psychiatrisch ziekenhuis Asster Sint-Truiden, Museum Dr. Guislain Gent en Erfgoed Haspengouw

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Geneesheiligen en zorgzame stervelingen

De activiteit bestaat uit drie luiken: een expositie van heiligenbeelden en bidprentjes, een tentoonstelling van oude afbeeldingen rond de zorgcentra in Sint-Truiden en een poëtische reflectie door de toneelgroep M-theater over het geloof in geneesheiligen en de magische kracht van gewijd water en brood.

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Toneelopvoering om 14.30, 15.30, 16.30 en 17.30 uur (duur:15 minuten)

Locatie Ons Heem, Naamsesteenweg 161, 3800 Sint-Truiden. De lokalen van de HKGST liggen achter de parochiezaal van Sint-Pieter tegenover de kerk.

Organisatie: Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden i.s.m. M-theater

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Rouwborden herleven

STS heeft de zorg over een aantal obiits. Enkele daarvan waren danig gescheurd en met hulp van Erfgoedcel Haspengouw zijn deze geconserveerd en nu opgehangen in de portalen van de O.L.V.-kerk in Sint-Truiden. Tijdens Erfgoeddag kan je kennismaken met de restauratie, de betekenis en het gebruik van deze rouwborden. Aansluitend kan je het gerestaureerde kerkinterieur bewonderen.

Openingsuren: 13.00 – 18.00 uur

Locatie Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk, Grote Markt, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Sint-Truidense Schatten vzw i.s.m. Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming Sint-Truiden en Vrienden van het Begijnhof vzw

——————————————————————————————————————-

Filmvoorstelling: Het astronomisch uurwerk en het getijdenschip van Kamiel Festraets

Midden WOII stelde Kamiel Festraets in de begijnhofkerk zijn astronomisch uurwerk voor. Na 75 jaar valt het gevaarte van 4.000 kg regelmatig in panne. Als archiefstuk maakte Haspengouw TV een kortfilm met close-ups over de werking van het uurwerk alsook over een schip, dat de getijden eb en vloed toelicht. Het filmdoek staat in de begijnhofkerk op de originele plaats van de klok anno 1942-1968.

Openingsuren: Doorlopende filmprojectie van kortfilm van 10.00 tot 18.00 uur (duur: 12 minuten).

Locatie Begijnhofkerk Sint-Agnes, Begijnhof, 3800 Sint-Truiden.

Organisatie: Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden i.s.m. Haspengouw TV, Renovat fotokring, Erfgoed Haspengouw, PCCE, Cultuurdiienst Sint-Truiden en Toerisme Sint-Truiden

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Traditie van de ouderenzorg

Deze fototentoonstelling geeft een unieke inkijk in de thuiszorg voor ouderen in verschillende gemeenschappen in Sint-Truiden. Een manier van kinderen om hun ouders te bedanken voor het leven dat zij hen hebben gegeven.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie Hoflokaal, Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: The Himalayan Society vzw i.s.m. Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, Christ Source de Gloire, Sikhs gemeenschap, integratiedienst Sint-Truiden en Fotoclub Renovat vzw

——————————————————————————————————————-

Demonstratie: Henna en Arabische geneeskunde

Henna is niet enkel om het lichaam te versieren, maar heeft ook een geneeskrachtige werking. Tijdens deze demonstratie leer je meer over henna en over Arabische geneeskunde, waarin het gebruik van kruiden een belangrijke rol speelt. En je ontdekt er wat ‘cupping’ is.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie Hoflokaal Capucienessenstraat 3 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Femma Dunia i.s.m. de vrouwencommissie van de Arrahma-moskee en de integratiedienst Sint-Truiden

——————————————————————————————————————-

Rondleiding: Restauratie van de schilderijen ‘De zalige abten van de Norbertijnen’

Maak kennis met het bijzondere religieuze erfgoed van Kortenbos. Zoals de schilderijen van de zalige abten Norbertijnen, geschilderd door Abraham van Diepenbeeck rond 1620. Op Erfgoeddag ontdek je alles over de nakende restauratie van de schilderijen.

Openingsuren: 11.00 – 17.00 uur

Rondleiding om 11.00, 13.00 en 15.00 uur

Locatie Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming Kortenbos-Sint-Truiden Basiliekstraat 1 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Geschied-en Heemkundige Kring Kortenbos i.s.m. Erfgoed Haspengouw

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Gezondheid en zorg: gebruiken bij de Ahmadiyya Gemeenschap

Tradities uit de Pakistaanse cultuur worden verbonden met nieuwe gebruiken van het nieuwe thuisland. Zorg voor ouderen, het eigen lichaam en de leefomgeving zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten. Ontdek oude gebruiken uit Pakistan, zoals henna en kruiden, en nieuwe gebruiken en tradities rond gezondheid en zorg in Sint-Truiden.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie Hoflokaal, Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Ahmadiyya Moslim Gemeenschap i.s.m. Integratiedienst Sint-Truiden

——————————————————————————————————————-

Spektakel: Bezoek aan het 75 jaar oude Festraetsuurwerk 

De Festraetsstudio is een pretpark avant-la-lettre. Klokslag elk uur duikt Pietje de Dood op en trekt een ambachtenstoet uit. Nadien demonstreert een bootreis Antwerpen-New York de getijden eb en vloed. Al 75 jaar en nu nog steeds wordt de vraag gesteld: waar naartoe met deze astronomische studio? Het scheelde geen haar of het Festraetsuurwerk was kort na Wereldoorlog II naar Detroit verhuisd!

Openingsuren:  Fototentoonstelling doorlopend van 9.30 tot 19.00 uur.

Lichtklankspektakel: 9.30, 11.30, 12.30, 13.30 en 18.30 uur.

Lezing over de turbulente geschiedenis van het Festraetsuurwerk: 10.30 en 17.30 uur

Dansvoorstelling van Dansstudio Creart: 14.30 en 15.30 uur

Locatie Festraetsstudio, Begijnhof 24, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden, Haspengouw TV, Renovat fotokring, Erfgoed Haspengouw, Cultuurdienst Sint-Truiden, Toerisme Sint-Truiden en Dansstudio Creart

——————————————————————————————————————-

Expertenbeurs: Een schat van een klok?

Heb je een uurwerk met antieke of familiale waarde? Laat het door een klokrestaurateur of horlogehersteller naar waarde schatten en verneem meer over hoe je er zorg voor moet dragen. Je kan ook enkele topstukken bewonderen en ‘beluisteren’. Eward Ruyter vertelt je meer over de astronomische salonklok waarmee Kamiel Festraets op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1935 een gouden medaille won.

Openingsuren: 10.00 – 14.00 uur

Locatie Festraetsstudio Begijnhof 24 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden i.s.m. Atelier Eward Ruyter, restaurateur van antieke klokken (Tongeren)

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Archiefzorg in actie

Zeventig lopende meter archief ging reeds door de handen van het vrijwilligersteam ‘schaderegistratie en zuurvrij ompakken’. Nog ruim 1 kilometer te gaan. Aan de hand van verrassende vondsten maken we kennis met de vele aspecten van zorg voor archiefcollecties.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur .

Tentoonstelling doorlopend open van 10.00 tot 18.00 uur.

Groepsrondleidingen tussen 10.00 en 18.00 uur (naargelang het aantal geïnteresseerde bezoekers)

Locatie Keizerszaal Diesterstraat 1 3800 Sint-Truiden

Organisatie: stadsarchief Sint-Truiden i.s.m. vrijwilligers Stadsarchief

TIP: Tijdens de weekdagen van maandag 24 april 2017 tot vrijdag 28 april 2017 groeps- afspraken via stadsarchief (info.archief@sint-truiden.be of telefonisch  011 70 18 35). Ook open op 29 en 30 april van 10.00 tot 18.00 uur.

——————————————————————————————————————-

Tentoonstelling: Van V-Gulden Tot Commissie Openbare Onderstand. Acht eeuwen publieke zieken- en armenzorg in Sint-Truiden

In de kapel van het oude kapucijnenklooster, sinds de Franse Tijd centrum van de publieke armen- en ziekenzorg, leiden archiefstukken en enkele collectiestukken van het OCMW door acht eeuwen ZORG te Sint-Truiden.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie Kapel Kapucijnenklooster, Clement Cartuyvelstraat 12, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Stadsarchief Sint-Truiden i.s.m. OCMW Sint-Truiden

TIP: Tijdens de weekdagen van maandag 24 april 2017 tot vrijdag 28 april 2017 groeps- afspraken via stadsarchief (info.archief@sint-truiden.be of telefonisch  011 70 18 35). Ook open op 29 en 30 april van 10.00 tot 18.00 uur.

——————————————————————————————————————-

Theatervoorstelling: Take Care

Jongeren van het 5e Humane Wetenschappen en jongeren van Spika in Asster hebben enkele maanden intensief gewerkt rond woordkunst, dit samen met woordkunstenaar Jee Kast. De psychische gezondheid en de geschiedenis van de psychische zorg in Sint-Truiden stonden hierbij centraal. De resultaten stellen zij voor op Erfgoeddag.

Openingsuren: tentoonstelling doorlopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voorstelling om 14.00 uur. Duur: 20 minuten.

Locatie Museum De Mindere, Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: KCST Sint-Truiden i.s.m. Jee Kast, Psychiatrisch Ziekenhuis Asster en Erfgoed Haspengouw