Activiteiten Erfgoeddag Haspengouw

← Terug naar Erfgoeddag

Erfgoeddag 2018 is alweer gepasseerd. Wat een prachtige lentedag met véél volk en boeiende en afwisselende activiteiten. Proficiat aan de organisatoren en de vele vrijwilligers.

 

Zoektocht: Spelen in de jaren ´50 en ´60

We stappen met z’n allen in de tijdscapsule en reizen naar de jaren 50 en 60, toen onze grootouders kinderen waren. Ontdek samen met je oma en opa het speelgoed van toen. Weet jij hoe het allemaal werkt? Wat kan je van je opa en oma leren en wat kan jij hen zoal bijbrengen?

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie: De Wijzer – Eikenlaan 24, 3740 Bilzen

Organisatie: Seniorenwerking Bilzen

 

 

Tentoonstelling: Kiespijn

Jongeren kiezen voor erfgoed door erfgoed in beeld te brengen en door keuzes te maken wat voor hen de moeite waard is om te bewaren. Deze tentoonstelling geeft een verfrissende blik op erfgoed en wat het betekent om keuzes te maken.

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie: De Wijzer – Eikenlaan 24, 3740 Bilzen

Organisatie: Martinusschool Atheneum Bilzen

 

 

Tentoonstelling: Feest en vertier in het dorp

Het leven van onze voorouders speelde zich vooral af in de kleine dorpsgemeenschap waar ze woonden. Toch was er keuze genoeg om samen met familie en vrienden feest te vieren, een babbel te slaan of een glas te drinken. De processie en kermis waren jaarlijks terugkerende hoogtepunten, maar ook de dorpscafés hadden een belangrijke plaats in het dorp. Kom proeven van de gezellige sfeer van toen!

Openingsuren: 13.00 – 18.00 uur

Locatie: Zaal De Linde – Martenslindestraat 1, 3742 Martenslinde

Organisatie: Lin in het groen

Tentoonstelling: Het goud van Haspengouw

Een unieke tentoonstelling van vondsten uit de Haspengouwse bodem. Verloren of gevonden? De grond bezit een unieke schat aan informatie waarmee archeologen het verleden van een streek kunnen reconstrueren. Door het correct uitvoeren van onze hobby als metaaldetectorist worden details van dit verleden ontsloten en zichtbaar gemaakt. Elk voorwerp heeft betekenis en een verhaal.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: Kasteel Mariagaarde – Kasteelstraat 10, 3840 Hoepertingen

Organisatie: Vzw Amateurarcheologie Limburg

 

 

Demonstratie: Kiezen voor stilte, vroeger en nu

Proef, ontdek en ervaar de stilte op deze eeuwenoude site, waar stilte leeft! Volg geleide rondleidingen in het kasteel met zijn privévertrekken en luister onderweg naar evocaties en muziek die de stilte tot leven brengen. Bewonder het werk van onze creatieve zomerstages, maak kennis met ons stilte-aanbod, kom proeven van heerlijke desserten en geniet van de stilte die spreekt.

Openingsuren: 14.00 – 18.00 uur

Locatie: Kasteel Mariagaarde – Kasteelstraat 10, 3840 Hoepertingen

Organisatie: Kasteel Mariagaarde Hoepertingen

 

 

Wandeling: Kiezen voor Fruit, waarom is fruit supergezond?

Tijdens een gegidste wandeling in de bloeiende boomgaarden van Kerniel wordt het boeiende verhaal verteld over de verschillende fruitsoorten van bij ons. Fruit als superfood; ontdek tijdens de wandeling en de tentoonstelling  in het fruitstreekmuseum de positieve effecten van de verschillende fruitsoorten op onze gezondheid. An apple a day keeps the doctor away, niet voor niets een gekend gezegde.

Openingsuren: 13.00 – 18.00 uur

Locatie: Fruitstreekmuseum – Abdij Colen – Colenstraat 1, 3840 Borgloon

Organisatie: Fruitstreekmuseum

 

 

Rondleiding: Martin Aubée in het land van Loon, ontdek de werken van deze Luikse schilder in Kerniel

Martin Aubée, een Luikse schilder, verbleef in de 18de eeuw enkele jaren in het klooster van Colen. Hij schilderde er een groot aantal werken die nog steeds alom aanwezig zijn in het klooster. Er zijn rondleidingen in het klooster waarbij de schilderijen besproken worden maar waarbij ook het historische verhaal wordt toegelicht dat leidde tot de keuze van Aubée voor een verblijf in Borgloon.

Openingsuren: 13.00 – 17.00 uur

Locatie: Klooster Colen – Colenstraat 1, 3840 Borgloon

Organisatie: Klooster Colen

 

Rondleiding: Martin Aubée in het land van Loon, ontdek de werken van deze Luikse schilder in Jesseren (GEANULLEERD)

Martin Aubée schilderde in het oude land van Loon een groot aantal werken die nog steeds alom aanwezig zijn in deze streek. De 14-delige kruisweg in de kerk van Jesseren is een van zijn meesterwerken.  Er zijn rondleidingen in de kerk waarbij de schilderijen besproken worden maar waarbij ook het historische verhaal wordt toegelicht dat leidde tot de keuze van Aubée voor een verblijf in Borgloon.

Rondleiding: Kiezen voor erfgoed

In de Hoeve Craninx is er tijdens Erfgoeddag vanaf 10u elk uur een begeleide rondleiding waarin we het verhaal vertellen waarom er hier wordt gekozen voor Erfgoed. De rondleiding duurt 45 min

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: Hoeve Craninx, Smidstraat 7, 3891 Mielen-boven-Aalst (Gingelom)

Organisatie: Marie-Thérèse Artisanale Delicatessen

Tentoonstelling: Wie pakt Pac-Man?

Sinds de jaren ’50 hebben computerspellen een hele evolutie doorlopen. Zowel grafisch, auditief als inhoudelijk is er veel veranderd. Toch kiezen gamers nu terug voor de oude spellen. Ze worden heruitgebracht of tentoongesteld in toonaangevende musea. Tijdens deze tentoonstelling ontdek je de hele evolutie van de spellen en kies je welk spel je nog eens wilt spelen in de sfeer van toen.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: De Bammerd – Paardskerkhofstraat 20, 3870 Heers

Organisatie: Koninklijke Harmonie Salvia Heers vzw

Tentoonstelling: Kapelletjes in Meer

Met de restauratie van het eeuwenoude kleine kapelletje van Meer (Val-Meer) en de ingebruikname van de Sint-Severinuskapel kiezen we resoluut voor de bewaring van waardevol erfgoed. Hoog tijd dus om op Erfgoeddag deze pareltjes te (her)ontdekken! Speciaal voor de gelegenheid halen we ook de processievaantjes van onder het stof en plaatsen ze naar aloud gebruik opnieuw langs de straat.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: Kapelletjes Meer – Bergstraat 1, 3770 Riemst

Organisatie: Heemkundige Kring Falla-Meirs

Tentoonstelling: ‘Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja!

Op zondag 22 april kunnen erfgoedliefhebbers komen kijken naar een bloemlezing van objecten die verzameld worden door diverse erfgoedspelers uit groot Sint-Truiden. Het aanbod is divers en uiteenlopend en toont aan hoe diepgeworteld de interesse in het eigen erfgoed is. Benieuwd? Kom dan zeker langs en maak kennis met het erfgoed en met elkaar!

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: Abdijsite (voormalige Trouwzaal) – Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Cultuur, Erfgoed en Archief Sint-Truiden

 

 

Dansvoorstelling: Meiboomplanting

Volkskunstgroep Pierlala kiest er al 65 jaar voor om het immaterieel erfgoed, zijnde volksdans en volksmuziek, in leven te houden en naar buiten te brengen. De jaarlijkse meiboomplanting op de groenmarkt in Sint-Truiden is daar een goed voorbeeld van.

Openingsuren: 15.00 – 16.00 uur

Locatie: Groenmarkt, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Volkskunstgroep Pierlala vzw

 

 

Tentoonstelling: Kies Kant – we(c)k het verleden
Wanneer u, als bezoeker voor KantelinK kiest, maakt u de juiste keuze.Weloverwogen werd een selectie gemaakt van de fraaiste kanten en gepresenteerd in weckpotten. KantelinK ‘weckt’ op een symbolische manier de kanten, niet alleen om duurzaam te bewaren, maar om ludiek uw belangstelling voor hedendaagse kantkunst te “wekken”.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie:  Kantsite – Kant in Vlaanderen – Clockemstraat 5a, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: KantelinK, Kant- en Textielkunst te Sint-Truiden

 

 

Lezing: Kiezen MET erfgoed

Verkiezingen in de politiek verlopen volgens bepaalde procedures. Een verkiezing moet representatief zijn, de uitslag de correcte weergave van de uitgebrachte stemmen. Al die regels dateren niet van gisteren. De kerk speelde in het ontstaan en de verfijning van al die voorschriften een rol. Onze verkiezingen nu verlopen volgens regels die thuishoren bij het kerkelijk erfgoed.

Openingsuren: 15.00 – 17.30 uur

Locatie: Keizerzaal – Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Geschied- en oudheidkundinge kring Sint-Truiden

 

 

Tentoonstelling: Keuze genoeg

Keuze genoeg focust op lokale figuren en specifieke objecten uit de volkscultuur, die een belangrijk deel uitmaakten van het leven van de mensen uit Sint-Truiden en omgeving. We willen de bezoekers zelf een keuze laten maken uit de tentoongestelde beelden en documenten uit onze collectie. Iedereen mag zijn favoriet object aanduiden.

Openingsuren: 13.00 – 18.00 uur

Locatie: Ons Heem – Naamsesteenweg 161, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden

 

 

Tentoonstelling: De abdijmolen van Sint-Truiden en andere: vroeger en nu

Tentoonstelling over de molengebouwen en hun functie in de abdij en in de de stad, vroeger en nu, door middel van tekeningen en foto’s. Het tweede luik is een voorstelling in dezelfde tentoonstelling van de historische en huidige waterwegen in Sint-Truiden, in Haspengouw en de bestaande en verdwenen watermolens.

Openingsuren:  14.00 – 17.00 uur

Locatie: Keizerszaal – Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Abdij, Stad en Regio vzw

 

 

Fietstocht: Fietstocht in het kader van de tentoonstelling over de abdijmolen van Sint-Truiden en omgeving

Tijdens deze fietstocht van 26 km lang ontdek je verschillende molens op Sint-Truidens grondgebied. Er wordt bij twee molens halt gehouden voor een bezoekje. Een gids geeft meer uitleg over het gebruik van de molens en waarom er voor het molenthema gekozen werd.

Openingsuren: 14.00 tot 17.00 uur

Locatie: Abdij Sint-Truiden – Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Abdij, Stad en Regio vzw

 

 

Demonstratie: Kiezen voor Morse

Onderkant formulier

Het eerste technologische communicatie middel voor lange afstand, de telegram, maakte gebruik van Morse Code. In ieder station had je een RTT gebouw waren Morse werd verstuurd, ontvangen en omgezet naar leesbare tekst. Eenmalig maken we in het oude station van Wilderen een RTT gebouw en geven we demonstraties met Morse en een snelheidswedstrijd tussen Morse en sms.

Openingsuren: 12.00 – 18.00 uur

Locatie: Gasthof De Statie – Wilderenlaan 63, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: Radio Amateurs Sint-Truiden

 

 

Tentoonstelling: Inrichten depot van liturgisch texiel en religieuze objecten (GEANNULEERD)

Wij kiezen voor het oprichten van een depot om onze waardevolle collectie op één plaats te bewaren. In de loop der eeuwen werd liturgisch texiel, religieuze objecten, een baldakijn, vaandels en procesieklederen aan de kerk geschonken. Alle objecten werden genummerd, gefotografeerd en ontsloten via Erfgoedplus.be. Alle objecten worden ook beschreven in een cataloog.

Openingsuren: 11.00 tot 16:30 uur

Locatie: Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming Kortenbos – Basiliekstraat 1, 3800 Sint-Truiden-Kortenbos

Organisatie: Geschied- en Heemkundige Kring Kortenbos

 

 

Zoektocht: Ik kies

Kies samen met ons je favoriete collectiestuk en ontdek tijdens je zoektocht doorheen de minderbroedersite waarom paters kozen voor het kloosterleven of hoe zusters een nieuwe abdis kiezen. Dankzij vragen en doe-opdrachten kom je te weten hoe het museum ‘kiest’ wat bewaard wordt voor de toekomst. De zoektocht vormt een unieke kans om de kloostersite te ontdekken.

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie: museum DE MINDERE – Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie: museum DE MINDERE