Kunstige kluizenaars

De Kluis van Vrijhern is een inspirerende plek. Je ervaart een stilte die we niet meer gewoon zijn en de verbeelding sterker maakt. Dat is misschien wel reden waarom de Kunstkring van Hoeselt aan Andrea Budé vroeg om er een kunstproject te doen met kinderen.

Andrea is docente bij Pentagoon Academies Hoeselt, een afdeling van Pentagoon academies Tongeren. Zij staat in voor hetAndrea kunstonderwijs voor 6 tot 12 jarigen die wekelijks les krijgen in Hoeselt. Maar daarbuiten geeft ze ook verschillende workshops, ook op scholen. Andrea: ‘Zo ga ik nu de scholen rond met ‘Eruit!’. We zoeken dan samen uit wat kinderen stimuleert om meer naar buiten te gaan. We maakten zo al knikkerbanen van oud hout en spijkers. Kinderen werken samen, zoeken technische oplossingen, timmeren en mogen natuurlijk spelen met hun zelfgemaakt speelgoed.

5Ook voor het project dat ze deed voor de Kunstkring liggen natuurlijke materialen aan de basis. Het bos van de Kluis van Vrijhern was het tijdelijke atelier voor de kinderen. De kunstvorm was Land Art, kunst gemaakt in een natuurlijke omgeving met natuurlijke materialen. De achterliggende gedachte voor de kinderen waren de reizen die pelgrims ondernamen. Ze maakten wandelstokken van takken uit het bos. De stokken versierden ze dan met kruiden, met veren, touw, stukjes stof. Allemaal herinneringen aan lange reizen. Rondom de stokken maakten ze een mooie vorm en een hut voor de kluizenaar om zich terug te trekken.

 

6                 7                 1

4Andere kinderen beeldden met takken en gras de kluis uit. Tijdens hun zoektocht in het bos liet Andrea ze natuurarmbanden maken van alles wat ze tegenkwamen. Andrea: ‘De insteek was om hen heel bewust naar de natuur te laten kijken, net zoals een kluizenaar ook bewust was van de planten, bomen en kruiden om hem heen. De kinderen waren heel erg gepakt door het verhaal van de kluis en van de kluizenaar en gingen er helemaal in op.’

Een mooi project waarbij kunst en erfgoed op kindermaat worden samengebracht.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone