Duitse glasnegatieven: nieuwe datum

geschreven op 20-12-2017 in

← Terug naar overzicht

Voor wie er niet bij kon zijn op woensdag 20 december in Sint-Truiden, hebben we een nieuwe datum én locatie voor de zeer interessante lezing over de Duitse glasnegatieven.

Donderdag 15 februari 2018 om 20.00 uur

Kloosterkapel van domein Burghof, Dorpsstraat 18, 3730 Hoeselt

 

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog was het Belgische artistieke erfgoed het onderwerp van een uitzonderlijk project. Voor de eerste keer in de Belgische geschiedenis werd een nationale fotografische inventaris van het kunstpatrimonium aangelegd.

Opvallend detail: het was niet de Belgische overheid die deze inventaris liet opstellen maar wel de Duitse ‘Kunstschutz’. De bezetter hoopte namelijk door middel van een fotografische inventaris het Belgische kunstbezit beter te kunnen beschermen. Maar er was meer aan de hand. De fotografische verzameling moest het ook mogelijk maken om het in 1914 ontstane beeld van het Duitse volk als ‘cultuurbarbaren’ bij te stellen. Hoe dit juist in zijn werk moest gaan, en wat de Duitse medewerkers van het project tot in Zuid-Limburg bracht, verneemt u allemaal in deze lezing. Een unieke manier op het Zuid-Limburgse erfgoed te ontdekken door de lens van de bezetter!

Spreker is Robrecht Janssen van KIK-IRPA.

Inkom is gratis, gelieve wel te reserveren via info@erfgoedhaspengouw.be

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuurdienst Hoeselt.

Afbeelding: Alden-Biesen, copyright KIK, Brussel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone