Lezing Duitse negatieven

geschreven op 31-10-2017 in

← Terug naar overzicht

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog was het Belgische artistieke erfgoed het onderwerp van een uitzonderlijk project. Voor de eerste keer in de Belgische geschiedenis werd een nationale fotografische inventaris van het kunstpatrimonium aangelegd.

Opvallend detail: het was niet de Belgische overheid die deze inventaris liet opstellen maar wel de Duitse ‘Kunstschutz’. De bezetter hoopte namelijk door middel van een fotografische inventaris het Belgische kunstbezit beter te kunnen beschermen. Maar er was meer aan de hand. De fotografische verzameling moest het ook mogelijk maken om het in 1914 ontstane beeld van het Duitse volk als ‘cultuurbarbaren’ bij te stellen. Hoe dit juist in zijn werk moest gaan, en wat de Duitse medewerkers van het project tot in Zuid-Limburg bracht, verneemt u allemaal in deze lezing. Een unieke manier op het Zuid-Limburgse erfgoed te ontdekken door de lens van de bezetter!

Spreker is Robrecht Janssen van KIK-IRPA.

Woensdag 20 december om 20.00 uur

Sint-Maartenkerk, Stapelstraat, 3800 Sint-Truiden

Inkom is gratis, gelieve wel te reserveren via info@erfgoedhaspengouw.be

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Geschied- en Oudheidkundige Kring van Sint-Truiden.

Afbeelding: Sint-Maartenkerk Sint-Truiden, copyright KIK, Brussel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone